Acasa Romania Bosch a inaugurat o investitie de 6 milioane euro intr-un centru de formare profesionala la Jucu. Grupul german este in continuare interesat de deschiderea unei noi unitati de productie in regiune, dar nu a decis inca locul

Bosch a inaugurat o investitie de 6 milioane euro intr-un centru de formare profesionala la Jucu. Grupul german este in continuare interesat de deschiderea unei noi unitati de productie in regiune, dar nu a decis inca locul

de Vlad Barza

Producatorul german de componente auto Bosch a deschis un centru de training in incinta fabricii sale de la Jucu, centru dedicat pregatirii elevilor in sistemul educational dual. Investitiile in noul centru au totalizat sase milioane euro si compania spera ca acest centru va fi sursa pentru tehnicieni specializati, pe o piata in care acestia sunt greu de gasit si de pastrat. Grupul este in continuare interesat sa deschida o noua unitate de productie in regiune, iar Romania ste o destinatie „posibila si probabila”, a spus pentru HotNews.Ro, Mihai Boldijar, seful Bosch Romania. Grupul are in Romania aproape 5.000 de angajati si a investit 300 de milioane euro in ultimii zece ani.

Bosch a inaugurat oficial in incinta fabricii de la Jucu, deschisa acum patru ani, un centru de training care se intinde pe 4.400 mp si unde investitiile au totalizat sase milioane euro, dintre care un milion de euro pentru scoala duala.

Centrul are sali de instruire cu echipamente electronice si electromecanice, dar are si laboratoare de inginerie. Compania si-a propus sa sustina peste 300 de sesiuni de instruire pana la final de 2018 la noul centru din incinta fabricii de componente auto electronice.

Grupul are mai multe unitati de prodcutie in tara, cea mai mare ca numar de angajati fiind cea de la Jucu, deschisa acum patru ani langa producatorul italian de expresoare DeLonghi, compania care a ocupat locul Nokia in parcul industrial Tetarom.

Bosch a investit peste 60 milioane de euro in tara anul trecut si are in plan de a creste capacitatea de productie atat la fabrica de la Jucu, cat si Blaj, unde in ultimii ani s-au facut investitii.

In primavara, seful Bosch Romania, Mihai Boldijar, spunea ca Bosch este interesata sa deschida o noua unitate in regiune si spune acum ca grupul german este in continuare interesat, dar nu s-a luar inca o decizie, procesul fiind unul de durata fiindca este o decizie importanta.

„Romania este o destinatie posibila si probabila, dar la nivel de grup nu s-a luat decizia finala (…) Grupul se uita la Europa Centrala si de Est si Romania trebuie sa ramana competitiva pentru a atrage investitiile importante din zona. Avem multe puncte care ne califica, dar sunt si anumite teme care nu ne califica”, spune seful Bosch Romania.

„Exista ca si varianta tara noastra”, spune Boldijar, adaugand insa ca nu s-a luat o decizie si ca este posibil sa mai dureze pana se va stabili totul.

De cativa ani exista o criza cu forta de munca in domeniul auto in vestul tarii, fiind probleme in a fi gasiti oameni calificati. Si cand sunt gasiti, acestia sunt greu de pastrat, iar cei cu experienta pot plec la companii din Germania, Anglia sau chiar si din Slovacia.

Bosch produce in Romania si componente electronice care sunt apoi montate pe masinile diesel. Va fi afectata in vreun fel prpductia locala de masurile prognozate a fi luate de multe state impotriva acestor masini? Mihai Boldijar spune ca nu crede ca va exista vreun impact. „Producem mai ales componente electronice si nu vom fi afectati pentru ca acesti senzori poti fi utilizati atat pe masini diesel cat si pe benzina in asa maniera incat nu vedem un impact. Productia industriala de la Blaj nu va suferi nici ea”.

Bosch a avut anul trecut afaceri de 332 milioane euro in tara, in crestere cu 50% fata de 2015. Numarul de angajati a crescut cu 50%, pana la 4.800 de persoane. Pentru 2017 planurile erau ca numarul de angajati sa creasca cu peste 10%. Grupul a facut anul trecut achizitii de componente in valoare de 150 milioane euro pe plan local.

Compania a investit anul trecut 63 milioane euro in tara, in special pentru dezvoltarea productiei solutiilor de mobilitate si pentru activitatile de cercetare-dezvoltare. Anul trecut a fost marita capacitatea de productie a fabricii de la Blaj, unde in urmaatorii doi ani sunt planuite investitii suplimentare in construirea unui depozit nou si a unei cladiri de birouri. La Blaj se produc senzori si componente pentru grupul motopropulsor.

Tot anul trecut compania a investit in dezvoltarea unui laborator la centrul de inginerie de la Cluj unde acum sunt peste 150 de angajati in domenii precum sistemele de asistenta la condus, precursoarele conducerii automatizate. Grupul german are planuri de extindere in urmatorii doi ani.

Grupul Bosch are la Cluj o unitate de productie, un centru de dezvoltare care lucreaza si in domeniul masinilor autonome, iar la Blaj detine doua unitati de productie pentru tehnica liniara si una dedicata industriei auto, iar la Timisoara se gaseste un centru de comunicare.

La Bucuresti isi are sediul o societate de distributie de scule electrice, sisteme de incalzire, sisteme de securitate, siguranta si comunicatii, precum si de echipamente auto. Pe langa acestea, firma BSH Bosch und Siemens Hausgerate GmbH are o sucursala in Capitala.

Bosch are pe plan mondial 390.000 de angajati, adaugand 15.000 anul trecut. Afacerile totale au crescut cu 2,5 miliarde euro, spre 73,1 miliarde euro.

Lasa un comentariu