Acasa Piata Auto Bugetul programului Rabla Clasic a fost suplimentat: inca 4.000 de persoane fizice se pot inscrie

Bugetul programului Rabla Clasic a fost suplimentat: inca 4.000 de persoane fizice se pot inscrie

de Vlad Barza

Programul Rabla Clasic va avea un buget cu 25 milioane de lei mai mare decat cel alocat initial, astfel ca pana la finalul anului alte 4.000 de persoane fizice pot beneficia de el, a anuntat Ministerul Mediului. Rabla este la a 13-a editie, prin el fiind casate pana acum peste 550.000 de masini. Ministerul a anuntat si cateva modificari aduse programului Rabla Plus destinat achizitiei de masini electrice.

Ministrul Mediului a semnat rectificarea bugetului Administratiei Fondului pentru Mediu, suplimentand cu 25 milioane de lei programul Rabla Clasic, ceea ce inseamna ca inca aproximativ 4.000 de persoane fizice vor putea beneficia de prime de casare pentru achizitia de masini noi.

Cumuland bugetul initial al programului cu aceasta suplimentare se estimeaza ca Programul Rabla destinat persoanelor fizice va avea aproximativ 25.000 de beneficiari, pana la sfarsitul anului.

O alta noutate este aceea ca sesiunea de depunere a dosarelor de acceptare din partea persoanelor juridice in cadrul Programului Rabla va fi prelungita pana la data de 30 noiembrie 2017, avand in vedere faptul ca autoritatile si institutiile publice dispun de sumele necesare doar dupa aprobarea rectificarilor bugetare si ca acestea sunt conditionate de indeplinirea procedurilor de achizitie pentru a accesa finantarea.

In ceea ce priveste Programul Rabla Plus (pentru masini electrice), in anul 2017 s-a inregistrat o crestere semnificativa a interesului acordat achizitionarii de autovehicule electrice, in mare parte urmare a masurilor de crestere a subventiei acordate din Fondul pentru Mediu.

Pentru a fi cat mai accesibil au fost demarate modificari ale Programului Rabla Plus, prin includerea unei noi categorii de autovehicule, de la 1 ianuarie 2018, si anume cvadriciclurile electrice, introducandu-se, in acelasi timp, si un procent maxim de finantare de 50% din pretul de achizitie a autovehiculelor electrice, tinand cont de valoarea ecotichetului – de aproximativ 10.000 euro – raportata la preturile scazute ale noilor categorii de autovehicule eligibile. Cu alte cuvinte Renault Twizy va putea fi cumparat cu ecobonus echivalent cu jumatate din valoarea autovehiculului (Twizy este qvadriciclu, nu automobil).

O alta modificare la Programul Rabla Plus este eliminarea termenului de 31 decembrie pana la care pot fi emise facturile de achizitie a autovehiculelor electrice noi, tinand cont de perioadele mari de timp necesare producatorilor pentru livrarea autovehiculelor respective.

In acest context, facturile vor fi emise in termenul de 120 de zile de valabilitate a notelor de inscriere a persoanelor fizice si juridice, fara a mai fi conditionata livrarea autovehiculelor pana la sfarsitul anului fiscal.

Totodata, s-a considerat necesara introducerea unui termen de maximum 60 de zile de la acceptare, de catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), a dosarelor depuse de persoanele juridice, in care acestea trebuie sa se inscrie la producatorii validati in vederea indeplinirii formalitatilor de achizitie a autovehiculele electrice noi.

De asemenea, la fel ca si in cazul Programului Rabla, si in cadrul Programului Rabla Plus s-a decis prelungirea sesiunii de depunere a dosarelor de acceptare de catre persoanele juridice, pana la data de 30 noiembrie 2017, astfel incat sa se creeze posibilitatea accesarii Programului de cat mai multe institutii si autoritati publice care depind de rectificarea bugetara.

Lasa un comentariu