Acasa Tehnologie Samsung cumpara cu 8 miliarde dolari compania Harman, celebra pentru sistemele audio de pe masini

Samsung cumpara cu 8 miliarde dolari compania Harman, celebra pentru sistemele audio de pe masini

de Vlad Barza

Sediul Harman (sursa - Harman)

Samsung vrea sa devina un jucator important in industria auto si, ca dovada, a anuntat acum cea mai mare preluare din istoria sa, urmand sa cumpere cu 8 miliarde dolari Harman, grup care obtine doua treimi din venituri din vanzarile de  componente auto. Compania a fost fondata acum 63 de ani de Sidney Harman si Bernard Kardon si in prezent are 29.000 de angajati si venituri anuale de 7 miliarde dolari.

Harman, celebra pentru echipamentele audio de pe masini, si-a diversificat puternic in ultimii ani portofoliul de solutii pentru industria auto, avand contracte mari cu General Motors si Fiat-Chrysler. Harman are comenzi de 24 miliarde dolari, de peste trei ori mai mult decat veniturile anuale.

Grupul american Harman a facut in ultimii ani achizitii si a intrat in domeniul extrem de promitator al „masinii conectate”, furnizand si dolutii software, de cloud si solutii de securitate informatica.

Solutiile de audio si de telematica ale Harman sunt prezente pe 30 de milioane de vehicule. Din 2015 compania detine si divizia auto a Bang&Olufsen.

Samsung este o forta in domeniul smartphone-urilor, insa segmentul a ajuns la maturitate si compania pierde cota de piata in lupta cu Apple si cu telefoanele chinezesti de buget.

Compania cauta un nou „motor” de crestere, avand experienta in procesoare, display-uri si baterii reincarcabile, lucruri care se vor regasi din plin in masinile viitorului.

Piata de componente auto, software si servicii este uriasa: 500 miliarde dolari/an, divizii ale Samsung (Samsung Electro-Mechanics si Samsung SDI) producand componente si baterii reincarcabile pentru industria auto. Insa compania coreeana are un rol margonal.

Samsung a mai avut incercari de a deveni importanta in industria auto. In 1985 a avut un scurt joint-venture pentru a asambla masini in Coreea de Sud, impreuna cu Chrysler, iar in 1994 a lansat propria fabrica ce a mers insa foarte rau si a avut pierderi, fiind cumparata in 2000 de Renault. Producatorul auto Samsung Motors este si in prezent parte a grupului francez.

Surse: Wall Street Journal, Bloomberg

Lasa un comentariu