Acasa Piata Auto Pretul mediu de achizitie pentru masinile noi este de 13.000 euro, iar la second-hand, 3.500 euro – analiza PwC

Pretul mediu de achizitie pentru masinile noi este de 13.000 euro, iar la second-hand, 3.500 euro – analiza PwC

de Vlad Barza

Pretul de achizitie (sursa - PwC)

Pretul mediu al unei masini noi vandute in tara este de 13.000 euro, in timp ce la second-hand media a fost de 3.500 euro in tara, arata o analiza a PricewaterhouseCoopers. Parcul auto national a imbatranit mult in ultimii ani, media ajungand la 13 ani, mult peste totalul UE unde vechimea medie a masinilor era de 8,3 ani. Cei de la PwC estimeaza ca varsta medie a parcului va ajunga la 14 ani la final de deceniu, iar in prezent 56% dintre masinile din tara au mai mult de zece ani.

In perioada 2008-2014, numarul total de autovehicule aflate in circulatie in Romania a crescut cu 21%, ajungand la 4,9 milioane de autovehicule, insa cea mai mare parte a acestei cresteri a venit din importurile de masini second-hand. In prezent, trei sferturi din autoturismele vandute in Romania sunt second-hand, arata analiz recenta efectuata de consultantii PwC Romania.

Astfel, varsta medie a parcului auto national a crescut de la 7,7 ani in 2008 la 12,9 ani in 2014, cu 4,6 ani mai mare decat varsta medie a parcului auto din Uniunea Europeana. In acelasi timp, ponderea autovehiculelor mai noi de doi ani a scazut de la 22% din totalul parcului auto la doar 4%.

Acest lucru poate fi explicat si prin majorarea varstei autovehiculelor second hand inmatriculate. De exemplu, varsta medie a vehiculelor second hand inmatriculate in Romania este de peste 10 de ani.

„Constatam ca in ultimii sase ani de zile, de cand formula taxei de prima inmatriculare a fost pusa in acord cu regulile comunitare, parcul auto din Romania a imbatranit simtitor, astfel incat, continuand in ritmul actual, varsta medie a parcului auto va creste la 14 ani pana in 2020, ducand la cresterea emisiilor poluante, dar si punand probleme de siguranta traficului”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Consultanta Fiscala, PwC Romania, unul dintre autorii analizei.

Datele prezentate de companie arata ca varsta parcului a crescut puternic dupa 2010 (cand media era de 7,7 ani).

Rata anuala de innoire a parcului auto este de 1,4% in Romania (adica ponderea autoturismelor noi inmatriculate in totalul flotei auto), fata de media europeana de 5,1%.

Romania a inregistrat un varf de inmatriculari de autoturisme noi in 2007, urmat de o scadere abrupta in timpul crizei economice si o tendinta constanta de scadere dupa aceea.

Pretul de achizitie a fost, in medie, de 13.000 euro pentru masinile noi, preturile scazand in medie cu 10-15% fata de perioada dinainte de criza. Fata de 2008, preturile medii de achizitie pentru masinile second-hand au scazut puternic, de la 6.000 euro, la 3.500 euro.

Lasa un comentariu