Acasa Romania Registrul Auto Roman prezinta bilantul controalelor in trafic din 2015: Aproape jumatate dintre masinile de 6-8 ani vechime prezinta neconformitati

Registrul Auto Roman prezinta bilantul controalelor in trafic din 2015: Aproape jumatate dintre masinile de 6-8 ani vechime prezinta neconformitati

de Redactia 0-100.ro

Control in trafic (sursa - RAR)

Registrul Auto Roman a verificat tehnic in trafic peste 81.000 de vehicule, dintre care 60% erau mai vechi de zece ani, arata datele RAR. Procentajul de respingere in functie de vechime arata ca doua treimi dintre vehiculele mai vechi de 15 ani verificate au prezentat diferite neconformitati, fata de 48% dintre cele cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani sau 28% la cele mai noi de 3 ani. Rezultatele controalelor desfasurate nu reflecta starea generala a parcului auto din Romania, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Politie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni.

Registrul Auto Roman a verificat tehnic in trafic, pe parcursul anului trecut, 4.737 de vehicule in Bucuresti si judetul Ilfov. In urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit ca 10.51% (498) dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, in special din cauza defectiunilor majore la sistemul de franare si la directie.

In aceste situatii una dintre masurile luate a fost retinerea certificatului de inmatriculare, care poate fi redobandit numai dupa efectuarea unei inspectii tehnice la reprezentantele Registrului Auto Roman.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor si remorcilor oprite, 69,22% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte iar 53,39%  au fost respinse pentru ca au fost considerate neconforme din punct de vedere al securitatii rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta functionare a instalatiei electrice de iluminare si semnalizare, defectiuni ale sistemului de franare, starea necorespunzatoare a sasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale in mecanismul de directie sau in articulatiile puntilor fata si spate).

Din totalul vehiculelor verificate, 3,78% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspectiei tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirata, dovezi de efectuare a ITP false).

In urma analizei emisiilor poluante, la 13,67% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depasirea nivelului maxim admis .

La nivelul intregii tari, Registrul Auto Roman a verificat tehnic in trafic, in anul 2015, 81.702 vehicule. Dintre aceste vehicule, aproximativ 27% au fost mai vechi de 15 ani, 32,35% aveau intre 11 si 15 ani, iar 12,34% aveau intre  9 si 10 ani. Au fost oprite si vehicule mai noi: 4,74% aveau intre 1 si 3 ani si 24,04% intre 4 si 8 ani.

Procentajul de respingere in functie de vechime arata ca 63,07% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformitati, fata de 48,01% dintre cele cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani sau 28.47% la cele mai noi de 3 ani.

In urma controalelor mixte desfasurate in Bucuresti si judetul Ilfov de catre Registrul Auto Roman si Politia Rutiera, pe parcursul anului 2015 au fost aplicate 2.679 sanctiuni, au fost retinute 33 de permise de conducere si 2.054 de certificate de inmatriculare.

Directorul General al Registrului Auto Roman, George-Adrian Dinca, mentioneaza ca rezultatele controalelor desfasurate in trafic nu reflecta starea generala a parcului auto din Romania, deoarece echipajele mixte R.A.R. ¬ Politie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni.

Lasa un comentariu