Acasa Industrie Slovacia si un „succes enorm” Jaguar-Land Rover semneaza acordul pentru fabrica in care va investi 1,5 miliarde euro

Slovacia si un „succes enorm” Jaguar-Land Rover semneaza acordul pentru fabrica in care va investi 1,5 miliarde euro

de Vlad Barza

Jaguar-Land Rover in Slovacia (sursa - JLR)

Jaguar-Land Rover a semnat vineri in Slovacia acordul pentru constructia primei sale uzine in Europa Continentala, primele masini urmand sa iasa in 2018 de pe liniile de asamblare situate in apropierea orasului Nitra. „Este un succes enorm pentru Slovacia”, a spus premierul Robert Fico, oficial care a salutat „mariajul dintre mana de lucru slovaca si ingineria britanica”. Slovacia este o forta in industria auto, iar despre cum a castigat acest proiect gigantic puteti citi pe larg aici.

Luand in calcul raportul dintre numarul de locuitori si numarul de automobile produse, Slovacia sta cel mai bine din lume, cu 179 vehicule fabricate/1.000 de locuitori, in timp ce Germania are 73/1,000 locuitori, iar SUA, 37/1.000 loc. In Romania media este 20 vehicule/1.000 locuitori.

Stimulentele financiare oferite (ajutor de stat de 130 milioane euro), rapidtatea cu care autoritatile s-au miscat si hotararea de a nu pierde proiectul au facut ca Slovacia sa castige cea mai mare investitie din regiune, desi initial nu era printre favorite.

Constructia fabricii va incepe in 2016, iar productia va demara in 2018, urmand ca numarul de angajati sa fie de 2.800, iar capacitatea anuala initiala, de 150.000 masini. Nu se stie cu ce model se va incepe, dar este foarte posibil sa fie Land Rover Defender 4×4.

Interesant este ca la Nitra, orasul langa care va fi noua fabrica, activeaza si Aeromobil, una dintre putinele companii europene care vor sa scoata pe piata masini zburatoare.

Ralf Speth, CEO al JLR, a explicat de ce Slovacia a fost aleasa: industria auto este premium,. reprezentand 43% din intregul sector industrial al tarii, infrastructura este excelenta, iar in zona se gasesc 300 de furnizori.

Jaguar Land-Rover (JLR) este producatorul auto european cu cea mai mare crestere procentuala a vanzarilor in ultimii ani fiindca situatia financiara s-a imbunatatit extrem de mult din momentul in care compania a fost preluata de indienii de la Tata Motors, in 2008.

In Slovacia se produc anual peste un milion de automobile, tara avand uzine Volkswagen, Kia Motors si PSA Peugeot-Citroen.

Lasa un comentariu