Acasa Curiozitati Scandalul Volkswagen are consecinte si in fotbal. Vicecampioana Wolfsburg s-ar putea trezi cu un buget mult micsorat

Scandalul Volkswagen are consecinte si in fotbal. Vicecampioana Wolfsburg s-ar putea trezi cu un buget mult micsorat

de Vlad Barza

Volkswagen Arena (Sursa - vfl-wolfsburg.de)

Martin Winterkorn, seful Volkswagen care a demisionat miercuri, era mare amator de fotbal si a directionat fonduri importante pentru sustinerea lui Vfl Wolfsburg care a obtinut performante importante in ultimii ani. Insa scandalul trucarii emisiilor ar putea duce la reducerea semnificativa a bugetului echipei care anul trecut a fost vicecampioana in Bundesliga. Grupul are actiuni la 17 cluburi germane, inclusiv la Fc Ingolstadt, echipa din orasul marcii Audi promovand in acest an in premiera pe prima scena fotbalistica germana.

Micul oras Wolfsburg, a carui econimie depinde in totalitate de gigantul auto, nu are momumente culturale renumite si nici nu gazduieste festivaluri celebre. Orasul e cunoscut pe plan european prin echipa de fotbal Vfl Wolfsburg, campioana a Germaniei in 2009 si vicecampioana anul trecut (ceea ce a propulsat-o in grupele Champions League.

Volkswagen sustine echipa „lupilor” si, desi nu sunt cifre oficiale, se estimeaza ca bugetul furnizat de companie este de 100 milioane euro, ceea ce a permis echipei sa cumpere jucatori importanti precum Andre Schurlle, Ricardo Rodriguez si Luis Gustavo. Echipa a participat in 1999 pentru prima oara in cupele europene, in 2009 a fost surprinzatoarea campioana a Germnaiei, iar cele mai bune performante europene au fost in 2009/10 si 2014/15: atingerea sferturilor de finala Europa League.

Dupa venirea lui Martin Winterkorn la conducerea Volkswagen in 2007,  echipa locala a primit tot mai multe fonduri, mai ales ca CEO-ul a jucat ca portar la juniorii lui Wolfsburg si in tinerete venea in galerie sa asiste la meciurile echipei.

AFP noteaza ca acum, cu scandalul emisiilor si cu schimbarea lui Winterkorn din functie, Wolfsburg si-ar putea vedea bugetul mult diminuat, mai ales ca noul sef Matthias Muller este fan al sporturilor cu motor si este celebru si pentru strategia de taiere a costurilor.

Cu un buget redus de la 100 milioane euro, la 30 milioane euro, Wolfsburg nu doar ca nu s-ar mai „bate” la titlu, ci n-ar avea foarte multe sanse nici sa ajunga in primele sapte locuri din Bundesliga, locuri ce dau acces in cupele europene. Wolfsburg ar cadea undeva pe la mijlocul clasamentului.

Sunt analisti care spun ca scandalul emisiilor o va costa enorm pe Volkswagen, chiar si peste 20 miliarde euro, ceea ce inseamna ca orice economie este binevenita. Insa echipa reprezinta mandria orasului si in ea s-a investit si pentru ca muncitorii sa aiba un motiv in plus sa locuiasca in oras, astfel ca sunt voci care spun ca o taiere a bugetului ar fi contraproductiva.

Wofsburg a castigat trei din ultimele cinci meciuri jucate (inclusiv in Liga Campionilor contra TSKA Moscova), insa si echipa a avut o saptamana dezastruoasa (nu doar grupul VW) fiindca a pierdut cu 1-5 contra lui Bayern, toate cele cinci goluri fiind inscrise de polonezul Lewandowski. Trebuie mentionat ca Audi, parte a grupului Volkswagen, este actionar la Bayern Munchen.

Dupa sapte etape, Wolfsburg este pe locul trei in Bundesliga, dar marea surpiza este Fc Ingolstadt, echipa din orasul uzinei Audi. Formatia a promovat in acest sezon in premiera si ocupa locul 7, castigand trei dintre cele patru meciuri jucate in deplasare. Ingolstadt s-a infiintat in 2004 si este o minune faptul ca a ajuns atat de sus, mai ales ca a pornit din liga a patra cu resurse minime. Audi s-a implicat mult mai putin decat s-a inplicat VW la Wolfsburg, avand 20% din actiuni.

Lasa un comentariu