Acasa Romania Guvernul a aprobat plafonul de garantare pentru programul Prima Masina

Guvernul a aprobat plafonul de garantare pentru programul Prima Masina

de Vlad Barza

(sursa - Hyundai)

Programul „Prima Masina” va avea in 2015 un plafon de garantare de 350 milioane lei, potrivit unei Hotarari adoptate marti, 10 februarie, de Guvern. Pentru a stabili nivelul plafonului de garantare pentru acest an au fost luate in considerare solicitarile venite din partea institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare eligibile participante in cadrul programului. Programul ar fi trebuit sa inceapa la 1 noiembrie 2014, insa din cauza interesului scazut al bancilor nu a debutat nici pana acum. La anuntarea programului, in octombrie anul trecut, obiectivul pentru 2015 era sa se vanda 20.000 de masini noi cu „Prima Masina”.

Plafonul de garantare alocat pentru 2014 a fost de 50 milioane lei, in conditiile in care normele de aplicare ale acestui program (legislatia secundara) au fost adoptate in luna decembrie a anului trecut.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede si posibilitatea altor finantatori interesati de program sa se inscrie pana la data de 2 martie.

Bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) care nu au aplicat pentru Programul „Prima Masina” pana la sfarsitul anului trecut, pot trimite pana la 2 martie cererile de inscriere catre Ministerul Finantelor Publice si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), impreuna cu informatii privind nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate prin acest program si valoarea estimata a garantiilor care urmeaza sa fie acordate.

Decizia a fost luata in conditiile in care, urmare a faptului ca legislatia secundara a intrat in vigoare la sfarsitul anului 2014. Astfel, potentialii finantatori nu au avut timp sa analizeze legislatia si sa decida inscrierea in Program in termenul mentionat in Hotararea Guvernului 1053/2014, anume in termen de 15 zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a normelor, respectiv 8.12.2014 pana la data de 24.12.2014. Pana la acest termen, un numar de zece finantatori au transmis FNGCIMM si MFP cererile de inscriere in Program.

Persoanele care vor achizitiona un autovehicul prin Programul „Prima Masina” vor beneficia de o perioada de creditare de maximum 5 ani, la un cost al masinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, si cu o dobanda subventionata in proportie de 50%.

De acest program pot beneficia toate persoanele fizice cu varsta de minimum 18 ani, care obtin venituri si care indeplinesc si celelalte criterii de eligibilitate, printre care sa faca dovada, cu declaratia pe proprie raspundere, ca nu au mai detinut in proprietate un autoturism nou, iar cu copia facturii proforma emise de vanzator sa ateste ca autoturismul achizitionat prin program este nou, indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului Euro 5, este achizitionat de la o persoana juridica care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA, dupa caz.

Alte conditii sunt avansul de minimum 5% din pretul de achizitie si asigurarea autoturismului nou-achizitionat din finantarea garantata printr-o polita de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel putin riscurile de avarii si furt, fara fransiza pentru daunele totale de avarii si furt si cu o fransiza de maximum 100 de euro, echivalent in lei, pentru daunele partiale de avarii si furt. Obligatia subzista pe toata perioada de valabilitate a garantiei.

La aceste conditii se adauga normele proprii fiecarei banci, precum si conditiile specificate deja in OUG 66/2014 prin care s-a aprobat acest program.

Lasa un comentariu