Acasa Romania Peste jumatate dintre vehiculele verificate in trafic de Registrul Auto Roman in 2014 au avut probleme tehnice sau cu actele

Peste jumatate dintre vehiculele verificate in trafic de Registrul Auto Roman in 2014 au avut probleme tehnice sau cu actele

de Vlad Barza

Control RAR (sursa - RAR))

Registrul Auto Roman (RAR) a verificat tehnic, in trafic, pe parcursul anului trecut, 77.905 autovehicule in toata tara, Registrul publicand acum bilantul. La peste 30.000 de vehicule au fost gasite probleme tehnice, iar 4.500 de vehicule erau in stare foarte grava, prezentand pericol iminent de accident, in special din cauza defectiunilor majore la sistemul de franare si la directie.

In aceste situatii una dintre masurile luate a fost retinerea certificatului de inmatriculare, care poate fi redobandit numai dupa efectuarea unei inspectii tehnice la reprezentantele Registrului Auto Roman.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor si remorcilor oprite, 55,7% au avut diferite probleme tehnice sau legate de acte, astfel:

  • 31.630 au fost respinse pentru ca au fost considerate neconforme din punct de vedere al securitatii rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta functionare a instalatiei electrice de iluminare si semnalizare, defectiuni ale sistemului de franare, starea necorespunzatoare a sasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale in mecanismul de directie sau in articulatiile puntilor fata si spate).
  • 1.543 de vehicule au avut probleme legate de identificare (neconcordante intre seria poansonata pe sasiu/caroserie si cea din acte, schimbarea culorii autovehiculului sau a destinatiei de utilizare).
  • 2.391 de vehicule au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspectiei tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirata, dovezi de efectuare a ITP false, lipsa actelor).
  • In urma analizei emisiilor poluante, la 6.435 dintre vehiculele oprite inspectorii RAR au constatat depasirea nivelului maxim admis.

Din totalul autovehiculelor controlate in trafic de inspectorii RAR anul trecut, aproximativ 29% dintre ele au fost mai vechi de 15 ani, 31% aveau intre 11 si 15 ani iar 12% aveau 9-10 ani. Au fost oprite si vehicule mai noi: 4,42% aveau intre 1 si 3 ani si 24% intre 4 si 8 ani.

Procentajul de respingere in functie de vechime arata ca 65% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au avut diferite neconformitati, fata de 49% dintre cele cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani sau 26% la cele mai noi de 3 ani.

In urma controalelor mixte desfasurate la nivel national de Registrul Auto Roman si Politia Rutiera, pe parcursul anului 2014 au fost aplicate 29.616 sanctiuni, au fost retinute 885 de permise de conducere si 21.564 de certificate de inmatriculare si au fost imobilizate 133 de autovehicule. Cand vehiculul este imobilizat de Politie ca urmare a defectiunilor constatate, inspectorii RAR procedeaza la anularea inspectiei tehnice periodice. Aceasta masura a fost luata in cazul a 65 dintre vehiculele verificate.

Rezultatele controalelor desfasurate in trafic nu reflecta starea generala a parcului auto din Romania, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Politie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni.

Lasa un comentariu