Acasa Tehnologie Un mare operator e interesat de autobuzele care se conduc singure, spune ministrul britanic al transporturilor

Un mare operator e interesat de autobuzele care se conduc singure, spune ministrul britanic al transporturilor

de Vlad Barza

(sursa - Volvo Group)

In Olanda se vorbeste de camioane fara sofer, in SUA sunt testate masini autonome, iar britanicii analizeaza ideea introducerii unor autobuze care pot face cursele fara sofer, scrie The Telegraph. Ministrul Transporturilor din Regatul Unit spune ca un mare operator din domeniu poarta discutii in acest sens, avantajul fiind ca serviciile ar putea fi mai dese si mai de calitate.


Claire Perry, ministrul transporturilor din Marea Britanie, spune ca trebuie mai intai discutate problemele de omologare si regulamentele, iar in etapa urmatoare autobuzele care se pot conduce singure ar fi o solutie. Ea spune ca eliminarea costurilor cu soferii ar transforma transportul cu autobuzul in mediul rural si serviciile ar fi mai dese si mai bune calitativ.

Ministrul mai spune ca o mare companie de transport e interesata de testarea unor autobuze ce nu au nevoie de sofer, dar numele companiei nu a fost mentionat. Totusi, presa speculeaza ca ar fi vorba de Transport for London.

Marea Britanie schimba si codul rutier pentru ca in 2015 sa permita testarea unor autoturisme fara sofer in trei orase, insa e clar ca tehnologia avanseaza mai rapid decat perceptia publicului care nu e prea favorabila. Soferii nu au, pe drept cuvant, incredere intr-un sistem computerizat care ar trebui sa reactioneze rapid, sa anticipeze diverse lucruri si sa ii fereasca de accidente.

Autobuzele autonome ar putea fi testate si au cateva avantaje. ele circuland pe trasee fixe, la viteze medii mai mici, astfel ca tehnologia poate controla mai bine diverse lucruri neprevazute. Un mare minus ar fi insa ca daca tehnologia da gres, autobuzul autonom ar putea face accidente cu multe victime.

In Olanda sunt planuri de testare a unor camioane autonome, in timp ce autoturismele autonome sunt testate in tari precum SUA, Germania si Suedia.

Lasa un comentariu