Acasa Industrie Rusia ar putea riposta, interzicand importurile de automobile din tarile care-i impun sanctiuni

Rusia ar putea riposta, interzicand importurile de automobile din tarile care-i impun sanctiuni

de Vlad Barza

(sursa - Hyundai)

Ca reactie la sanctiunile impuse de tarile Occidentale, Federatia Rusa ia in calcul interzicerea importurilor de automobile din tarile respective, spun surse citate de publicatia Vedomosti si de Reuters. Masura ar putea fi impusa doar daca Vestul vine cu un nou val de sanctiuni, insa nu ar fi afectati constructorii auto care detin uzine in Rusia.

Occidentul acuza Rusia ca ajuta separatistii din Ucraina, ceea ce Moscova neaga vehement. Vestul a impus sanctiuni companiilor ruse din sectoare precum financiar si energie, iar ca reactie Rusia a interzis importurile de produse alimentare din Vest.

Presa rusa scrie ca lucrurile ar putea merge si mai departe fiindca s-a luat in calcul interzicerea importurilor de automobile din UE si din America de Nord, propunerea fiind prezentata presedintelui Putin, care a respins-o, decizand sa interzica importurile de legume si fructe.

Propunerea ramane insa o optiune daca Rusia va fi pusa in fata unor noi sanctiuni, insa nu ar fi aplicata tuturor constructorilor auto, ci doar celor care nu au uzine in Rusia, caz in care Mercedes-Benz ar fi cel mai afectat.

Peste un sfert dintre masinile noi vandute in Rusia anul acesta vin din import, insa cele mai multe sunt din Asia (in special China). In Federatia Rusa cei mai mari constructori auto au investit in total peste cinci miliarde dolari, companii precum Ford, Renault, Volkswagen si Toyota avand uzine. In Rusia sunt produse si modelele Duster, Sandero si Logan, vandute sub sigla Renault.

Cel mai mare investitor din auto in Rusia este Volkswagen, care a venit cu 1,3 miliarde euro intre 2006 si 2013 si planuieste inca 1,2 miliarde euro pentru a ajunge sa vanda 500.000 masini/an.

O interdictie pe importuri ar afecta cel mai grav Mercedes-Benz, care nu are fabrica in Rusia, dar care si-a gasit peste 44.000 de clienti anul trecut intr-o tara in care brand-ul german este la mare cinste in randul oamenilor cu bani.

Chiar daca nu se stiu detalii, e de asteptat ca interdictia sa ajute producatorii asiatici, Hyundai, Great Wall sau Geely avand vanzari foarte bune.

Cum a aratat piata masinilor noi in Rusia in primele sapte luni

Vanzari totale: 1,41 milioane unitati (scadere de 10% fata de intervalul ianuarie-iulie 2013

Top marci:

Lada             220.822
Renault        111.640
Kia                 109.276
Hyundai      104.035
Nissan           91.484

Top modele:

Lada Granta               83.294
Hyundai Solaris        65.352
Kia Rio                         54.033
Renault Duster         46.761
Lada Kalina               39.902

Lasa un comentariu