Acasa Tehnologie Britanicii se arata sceptici si ingrijorati de faptul ca in 2015 vor fi testate camioane care se conduc singure

Britanicii se arata sceptici si ingrijorati de faptul ca in 2015 vor fi testate camioane care se conduc singure

de Vlad Barza

(sursa - Volvo)

Pe soselele din Marea Britanie vor fi testate din 2015 si camioane ce se pot conduce singure, insa ideea nu incanta multa lume. Voci din industria auto, citate de BBC, spun ca ceilalti soferi vor fi contrariati sa vada convoaiele de camioane si va fi clar o problema la iesirile si intrarile de pe autostrada. Testele au la baza tehnologia „trenurilor de masini”, care permite unui numar mare de vehicule sa ruleze automat in spatele unui vehicul conducator.

Volvo este compania care a facut in ianuarie 2011 primele teste de teren cu tehnologia care permite masinii din frunte sa transmita wireless date catre toate celelalte masini ce o urmeaza. Compania a facut in 2012 teste pe drumurile publice, iar anul acesta se fac teste extinse in Suedia.

Intre vehicule sunt cativa metri si vitezele atinse pot fi de 80-90 km/h, principalul avantaj invocat de sustinatorii ideii fiind consumul redus de combustibil. Tehnologia isi propune sa aduca pe soselele viitorului “trenuri de masini”, convoaie lungi in care doar prima masina e condusa propriu-zis, datele legate de viteza si directie fiind transmise wireless la celelalte masini din pluton care o urmeaza si pastreaza intre ele o distanta suficienta.

Exista in schimb si o serie de senzori si mecanisme de corectie care detecteaza daca o masina iese din pluton sau daca se apropie periculos de mult de alte vehicule, astfel ca se vor aplica automat masuri corective. Trebuie precizat ca vehiculele nu sunt in vreun fel conectate fizic intre ele, ci comunica wireless prin sisteme ce contin monitorizare GPS, emitatoare si receptoare.

In 2015 sunt planuri ca astfel de convoaie de camioane sa fie testate pe drumurile publice din Marea Britanie, spun surse citate de presa locala. Desi testele vor fi facute cu soferi in fiecare masina de marfa, astfel incat sa poata interveni daca este nevoie, ideea a ingrijorat multe voci din industria auto britanica.

Paul Watters de la organizatia Automobile Association atrage atentia asupra faptului ca ceilalti soferi vor fi contrariati sa vada convoaiele de camioane si, mai mult, acestea ar putea incurca traficul fiindca vor ocupa mult spatiu. El mai spune ca nu e de acord cu ideea ca soferii vor putea face altceva in timpul in care masina se conduce singura, adaugand ca e nerealist sa se creada ca soferii „vor putea rezolva chestiuni administrative” in timp ce camionul de marfa se descurca singur in trafic.

Watters mai spune ca pentru soferii care se vor gasi in spatele convoiului va fi greu sa vada la timp semnele de iesire de pe autostrada. In plus, daca va fi convoi mare vor fi blocaje la intrarile si iesirile pe si de pe autostrazi.

In orice caz, masina autonoma ingrijoreaza multa lume, un sondaj facut recent in Marea Britanie aratand ca 65% dintre soferii intrebati nu vor sa renunte la condus si sa lase computerul, singura parte pozitiva fiind faptul ca soferii tineri sunt mai deschisi in a accepta ideea de masina autonoma.

Lasa un comentariu