Acasa BMW VIDEO: Cum s-a nascut ideea pentru BMW i3 si cum a prins contur

VIDEO: Cum s-a nascut ideea pentru BMW i3 si cum a prins contur

de Adrian Mitrea

BMW i3 (sursa - BMW)

BMW ne arata cum s-a nascut ideea de a lansa o masina neconventionala cum este i3 si cum a prins contur intreg conceptul de masina noua – cu structura creata din module, fibra de carbon, panouri din plastic pentru caroserie si materiale bio in interior.

BMW i3 porneste de la 34.950 Euro cu TVA in Germania si este gandit ca o masina electrica. Pentru cei care se tem ca autonomia de pana la 160 km nu va fi suficient de mare exista posibilitatea de a comanda optional un motor-generator pe benzina care extinde autonomia inca pe atat. La aceasta din urma varianta autonomia ajunge la 260-300 km.

BMW i3 nu are un montant B vizibil, el fiind integrat in portiere, ca la Ford B-MAX. Usile din spate ale lui i3 au deschidere inversata (ca la Rolls-Royce) si, important de notat, nu se pot deschide fara ca in prealabil sa fi fost deschise usile din fata. Centurile de siguranta pentru pasagerii din fata sunt prinse, in cel mai de sus punct, de portierele din spate, astfel ca cei din spate vor putea cobori doar daca ocupantul din fata de pe aceeasi parte deschide usa lui (din fata) si isi decupleaza centura de siguranta.

i3 are un motor electric ce dezvolta 170 CP si trimite toata puterea rotilor din spate. Acceleratia pana la 100 km/h se face in 7,2 secunde, iar viteza maxima este limitata la 150 km/h.

Bateria de 22 kWh cantareste 230 kg si poate fi reincarcata in 6-8 ore la o priza conventionala, iar la statii publice de incarcare rapida (50 kW) acumulatorul poate ajunge la 80% incarcare in 30 de minute.

Pentru ca este construit din aluminiu si fibra de carbon, BMW i3 cantareste sub 1.200 kg. La fel ca la majoritatea modelelor BMW, distributia maselor este de 50% pe fata si 50% pe spate.

Estimarile arata ca BMW a investit doua miliarde euro in noua sub-marca “i” care se va extinde mult peste i3 si i8, germanii detinand patente pentru toate numele de la i1 la i9.

BMW i3 este disponibil din noiembrie 2013 pe marile piete europene – Germania, Franta, Italia, Marea Britanie – si in decursul lui 2014 este lansata in SUA, Japonia si China.

Lasa un comentariu