Acasa Tehnologie Nokia promite investitii de 100 milioane dolari in domeniul masinilor conectate la internet

Nokia promite investitii de 100 milioane dolari in domeniul masinilor conectate la internet

de Vlad Barza

Rajeev Suri, noul sef al Nokia (sursa - Nokia)

Compania finlandeza Nokia a infiintat un fond de investitii care vrea sa investeasca 100 milioane dolari pentru dezvoltarea automobilelor conectate la internet, proiectul axandu-se mai ales pe partea de harti si de integrare a diverselor tehnologii de computing si comunicare in masini. Nokia are 6.000 de angajati pe divizia de harti, iar autoturismele conectate la internet reprezinta un segment care va creste mult si poate aduce bani seriosi companiilor cu o prezenta puternica.

Nokia a infiintat Connected Car Fund, un fond de investitii manageriat de Nokia Growth Partners (NGP). Sunt planuite investitii de 100 milioane dolari in companii care vin cu inovatii legate de viitorul vehiculelor ce se pot conecta la internet si care pot comunica intre ele, in timp real.

„Vehiculele devin o noua platforma de adoptie a tehnologiei intr-un mod similar cu telefoanele si tabletele”, spune Paul Asel, manager al Nokia Growth Partners.

Divizia de telefonie mobila a Nokia a fost vanduta cu 5,4 miliarde euro catre Microsoft, iar pentru restul activitatilor, grupul finlandez trebuie sa gaseasca noi directii. Masinile conectate promit sa se inmulteasca rapid, iar Nokia are o prezenta pe domeniul auto prin divizia de harti Navteq, la care lucreaza 6.000 de oameni.

Nokia spera sa vina cu solutii din care sa poata face bani, profitand de faptul ca modul de a conduce masina se va schimba mult, in special daca o parte dintre activitatile pe care soferii le fac acum vor putea fi realizate automat de masina. Grupul finlandez ar putea, spre exemplu, crea harti detaliate pentru masinile autonome ce au sanse de a ajunge pe sosele cel devreme intre 2020 si 2025.

Industria auto ia foarte in serios internetul si mizeaza pe prezenta acestuia in vehicule. Spre exemplu, masinile Lexus care se vand in Romania au internet „in standard”, iar la nivel de industrie, atat Apple, cat si Google, au incheiat intelegeri cu diverse companii mari pentru a aduce pe masini sistemele lor de operare. Un concept interesant a fost demonstrat si de Audi: tableta cu care pot fi controlate diversele sisteme ale masinii.

Marea intrebare este daca Nokia va reusi sa se evidentieze intr-un segment in care rivalii trag tare. Grupul finlandez se afla in declin de ani buni, iar domeniul masinilor conectate ii ofera o sansa de redresare.

Lasa un comentariu