Acasa Ford Ford renunta la 950 de angajati din Rusia pe fondul cererii slabe si a deprecierii rublei

Ford renunta la 950 de angajati din Rusia pe fondul cererii slabe si a deprecierii rublei

de Vlad Barza

(sursa - Ford)

Ford va renunta la 950 de angajati de la doua uzina din Rusia unde sunt produse mai multe modele ale marcii impreuna cu partenerul local Sollers, motivele fiind legate de deprecierea rublei, dar mai ales de cererea slaba de masini in piata, scrie Bloomberg. Ford produce in Rusia modele precum Focus, Mondeo si Kuga, dar uriasul scandal legat de anexarea Crimeei are efecte in piata.

La fabrica de langa St. Petersburg efectivele vor scadea cu 700 de persoane incepand cu luna iunie, cand se va renunta la un schimb. Alti 250 de angajati temporari vor ramane fara loc de munca la uzina din regiunea Tatarstan, operata tot in comun cu Sollers.

Ford are 5.500 de angajati si spune ca face taierile din cauza deprecierii rapide a rublei, dar si fiindca cererea din piata e mai mica, in special in segmentul compact.

In Rusia s-au vandut anul trecut 2,78 milioane masini noi, cu 5% sub 2012, iar in primele doua luni piata isi continua scaderea, la Ford fiind mult peste medie (-21%, spre 10.000 de masini).

Deprecierea rublei este o problema fiindca se reduce puterea de cumparare a populatiei si creste pretul componentelor cumparate de Ford din afara Rusiei.

Ford vrea sa adauge in productie modelele Edge si EcoSport in acest an pe piata rusa.

In 2013 Ford a vandut 106.000 masini in Rusia (-18% fata de 2012), situandu-se pe locul noua ca volume. Focus a fost de departe cel mai cautat model, cu 67.000 de unitati.

Lasa un comentariu