Acasa Romania Ministrul de Interne, despre Codul Rutier: Vom vedea cum opereaza acest act normativ si in 6-12 luni vom veni probabil cu modificari

Ministrul de Interne, despre Codul Rutier: Vom vedea cum opereaza acest act normativ si in 6-12 luni vom veni probabil cu modificari

de Vlad Barza

Verso Permis de Conducere RO (sursa - 0-100.ro)

Noul Cod Rutier este pe cale sa fie aprobat saptamana viitoare in Guvern, insa nu ramane asa  pentru mult timp, fiindca o noua modificare ar putea sa urmeze in 6-12 luni daca se constata ca va fi nevoie de asa ceva, a spus ministrul de Interne, Radu Stroe la deschiderea Salonului Auto Bucuresti & Accesorii. Radu Stroe spune ca ordonanta va fi cu siguranta adoptata saptamana viitoare.

„Este un proiect care se incadreaza in nivelul din majoritatea tarilor europene. Depasirea lui 0,5 inseamna infractionalitate si noi eram undeva la 0,8, nu era in regula”, spune ministrul, legat de propunerile pentru stabilirea noilor praguri de alcoolemie care vor elimina toleranta zero fata de alcool, permitand o alcoolemie de maxim 0,2 care nu va mai fi inclusa la contraventie .

„Pana la 0,2 este un fapt natural, uman, nu pentru ca am permite noi sa se consume alcool, pentru ca la urma urmei nimeni nu poate sta langa oamenii care doresc sa faca lucrul acesta. Este problema lor personala. Ei trebuie sa stie daca pot bea un pahar de bere sau doua. Perioada dintre 0,2 si 0,5 e o chestiune care vizeaza contraventionalul, e o chestiune ceva mai simpla”, a mai spus membrul Guvernului.

Intrebat daca e vorba de valoarea din etilotest sau in sange, el a spus ca „vom vedea, medicii vor stabili, deocamdata se face discutia, se fac calcule”

Schimbarea anuntata luni de premier a starnit controverse. Astfel, pragul minim de alcoolemie de la care consumul de alcool la volan se considera infractiune ar urma sa fie coborat la 0,5 g/l alcool pur in sange, de la 0,8 g/l alcool pur in sange cat prevede legislatia actuala.Totodata, pana la 0,2 g/l nu se va mai considera contraventie, iar acesta a fost punctul care a suparat multa lume, ideea fiindca ca soferi care acum ici nu s-ar gandi sa bea alcool inainte sa conduca, ar putea de acum sa fie incurajati sa bea, devenind un pericol pe sosele.

Un alt lucru care a suparat multa lume tine si de faptul ca in ultimii ani s-au facut schimbari dese ale Codului Rutier si nici pe viitor nu vom avea o varianta durabila.

„Sa aprobam noi acest Cod Rutier si apoi el va opera o perioada, sa zicem sase luni sau un an. Vom vedea care sunt rezultatele pe toate planurile si vom vedea si la alcool daca am fost prea drastici sau prea lejeri, iar aici ma refer doar la chestiunea cu 0,2. Cat despre celelalte lucruri, vom vedea cum opereaza acest act normativ si, in functie de constatarile facute in termen de 6-12 luni vom veni probabil cu modificari”, a mai spus ministrul.

Lasa un comentariu