Acasa Citroen Contractul Rombat cu PSA Peugeot Citroen e in pericol. Francezii vor sa renunte la acumulatorii plumb-acid si sa treaca la NiZn

Contractul Rombat cu PSA Peugeot Citroen e in pericol. Francezii vor sa renunte la acumulatorii plumb-acid si sa treaca la NiZn

de Adrian Mitrea

Acumulatori NiZn (sursa - PowerGenix)

Producatorul auto francez PSA Peugeot Citroen a semnat un contract de inovatie cu PowerGenix – dezvoltator de acumulatori auto Nichel-Zinc (NiZn) – din dorinta de a renunta la bateriile plumb-acid utilizate in prezent pe automobilele cu sisteme start/stop, care opresc automat motorul la semafor si il repornesc automat cand soferul intentioneaza sa demareze.

„Abia asteptam sa lucram impreuna in urmatoarele luni pentru a adapta si integra bateriile noastre NiZn in masinile lor. Aceasta este o piatra de hotar promitatoare pentru NiZn, care poate astfel capitaliza pe baza cresterii rapide a pietei de automobile cu sisteme start/stop”, a declarat Salil Soman, director inginerie sisteme la PowerGenix.

Bateriile cu acid utilizate la scara larga in prezent sunt ieftine, usor de procurat si relativ sigure, noteaza PowerGenix, care adauga ca bateriile NiZn ofera o densitate de energie mai mare si toleranta mai mare la reincarcare. Rapiditatea ciclurilor de incarcare-descarcare constituie un element cheie pentru tehnologia start/stop si functia de recuperare a energiei la franare.

Chiar daca PSA Peugeot Citroen va trece la baterii NiZn doar pentru masinile cu start/stop, pe termen lung toate automobilele vor fi echipate cu asa ceva pentru a reduce emisiile. Pana atunci sunt sanse mari ca bateriile clasice plumb-acid furnizate de Rombat sa mai ramana o perioada in echiparea masinilor Peugeot si Citroen care nu dispun de start/stop, insa contractul Rombat cu PSA este in pericol deoarece oficialii companiei bistritene au declarat raspicat in repetate randuri ca nu vor produce si alte tipuri de baterii in afara de plumb-acid.

Bateriile NiZn au fost patentate initial in 1901 de catre Thomas Edison.

Rombat are sediul la Bistrita si este lider pe piata romaneasca de baterii auto din anul 1997. In martie 2012 compania a fost cumparata de Metair International din Africa de Sud. Numarul total al angajatilor este de 683 de persoane (la finele anului 2012). Compania a dezvoltat o retea de service care cuprinde aproximativ 100 de reprezentante la nivel national.

Rombat este acreditata in calitate de furnizor regional in panelul Renault, ca furnizor unic Dacia din 1996, furnizor PSA Peugeot Citroen din Slovacia din 2008, iar din 2011 furnizor pentru fabrica Nissan din Sankt Petersburg, Rusia.

Lasa un comentariu