Acasa Tehnologie Cum se vor schimba orasele cand vor fi pline de masini ce se conduc singure – Un peisaj desprins din filmele SF

Cum se vor schimba orasele cand vor fi pline de masini ce se conduc singure – Un peisaj desprins din filmele SF

de Vlad Barza

Masinile care se conduc singure vor deveni realitate (sursa - Volvo)

Orasele cele mai dezvoltate ar putea peste 20-30 de ani sa nu mai aiba semafoare, sa nu mai aiba parcari in centru si sa fie pline de senzori care dau informatii unor masini capabile sa se conduca singure. Nu vor mai exista amenzi de parcare fiindca vehiculul va sti unde are voie sa stea, iar cand iti termini treaba undeva, poti chema autoturismul la tine sau il poti programa sa vina la o anumita ora, arata un articol utopic din Boston Globe.

Nu este ciudat ca vorbim despre masini fara sofer, fiindca de cativa ani tot mai multe companii fac teste, cele mai cunoscute proiecte fiind cele ale Volvo, Google si Continental. Unele state americane permit masini de test pe drumurile publice, s-au emis si regulamente pentru omologarea acestor masini, iar mesajul este clar: intr-o zi vor ajunge pe drumuri, iar noi trebuie sa ne pregatim pentru o revolutie.

Cand vor ajunge in showroom, este greu de zis. Cei mai optimisti spun cinci ani, pesimistii ar vrea sa nu ajunga niciodata, iar cei realisti se gandesc la 10-15 ani.

Venirea unui numar imens de masini autonome va schimba foarte foarte mult peisajul urban, multe lucruri urmand sa fie altfel ca urmare a instaurarii unui mediu in care soferii vor putea sa citeasca ziare online sau sa isi petreaca timpul cu diverse aplicatii, in timp ce masina ii duce singura unde au treaba.

Nu mai trebuie sa ocolesti pe stradute laterale cautand parcare, ci masina te lasa langa in locul unde ai treaba si se duce spre parcare sau poate fi condusa de un robot care ghideaza spre parcare mai multe masini, cam cum sunt impinse carucioarele din supermarket, arata un articol din Boston Globe.

Nu va mai fi nevoie ca in centru sa existe parcari care in unele orase de business ocupa o treime din suprafata. Parcarile ar putea fi inlocuite de locuri verzi sau de cladiri noi, iar o schimbare radicala ar putea tine si de disparitia semafoarelor, din moment ce toate masinile vor putea comunica intre ele. Peste tot vor fi senzori de avertizare, iar automobilele vor sti sa evite coliziunile.

Daca peste cateva zeci de ani orasele vor fi pline de masini autonome, strazile vor putea fi mai inguste fiindca nu va mai fi nevoie de locuri de parcare, iar pretul caselor ar trebui sa scada fiindca va fi spatiu sa se construiasca mai mult pe locurile ocupate acum de imense parcari.

Evident insa ca un astfel de scenariu este foarte departe de realitate si poate se va concretiza dupa 2030 – 2040, dar in SUA, nu in Europa de Est. Acum, foarte multa lume este reticenta cand e vorba de masini autonome fiindca totul trebuie lasat in seama computer-ului, iar daca un mic amanunt nu merge bine, se pot produce dezastre. Sa nu mai vorbim de consecintele unui atac cibernetic de proportii care ar „virusa” aceste masini super inteligente.

In plus, tehnologia este mult prea scumpa si vor trece destui ani pana cand astfel de masini vor deveni viabile.

2 comentarii

Klaus_CT 8 iulie 2013 - 17:32

Pai in cazul asta toate masinile vor fi o variatiune a aceleiasi teme. Nu m-ar tenta sa am o masina in care sa dorm pe locul soferului, in timp ce ea ma duce la destinatie. De fapt, asta este si principalul motiv pentru care cineva isi cumpara o masina, sa o conduca, sa apese pe acceleratie, sa calatoreasca pe unde doreste, fara restrictii.
De ce ar cumpara cineva un Mercedes, ce are posibilitatea, de a rula cu 180 km/ora usor, cand viteza ar fi restrictionata de cine stie ce senzori la 130 km/ora?
De asemenea, daca acest sistem ar fi implementat doar in anumite tari, mi-ar placea sa vad cum anumiti colegi de trafic, din Romania, ar rula intr-un mediu fara semafoare, atunci cand calatoresc peste hotare.
Situatiile descrise in comentariul meu sunt la fel de ipotetice ca acelea descrise in articol ­čÖé

Reply
Andrei 13 decembrie 2013 - 13:01

Cunosc persoane de 90 de ani care inca conduc masina destul de bine fara nici un fel de probleme. Daca tu ai 18 ani, nu inseamna ca esti mai presus de toti si de toate. Poate cu putin noroc ajungi si tu la 80, in plus datorita si celor de 80 poti tu sa-ti misti curul intr-o masina, daca nu erau ei azi nu existau nici masini si nici tu.

Reply

Lasa un comentariu