Acasa Ford Aproximativ 500 de persoane au parasit Ford Craiova prin programul de restructurari prin plecari voluntare derulat de companie

Aproximativ 500 de persoane au parasit Ford Craiova prin programul de restructurari prin plecari voluntare derulat de companie

de Vlad Barza

Ford B-Max in uzina de la Craiova (sursa - 0-100.ro)

500 de angajati au ales sa isi incheie socotelile de serviciu cu Ford Craiova care in 2012 a introdus un program de disponibilizari mai aparte, lasand la latitudinea angajatilor daca vor sau nu sa paraseasca firma, contra a 24 de salarii compensatorii, noteaza publicatia Gazeta de Sud. Ford a compensat, angajand circa 600 de oameni in uzina unde salariul mediu net se situeaza in jurul a 1.750-1.850 de lei pe luna.

Efectele plecarilor voluntare de anul trecut si din 2013 se vad in acest an, in statisticile Casei Judetene de Pensii Dolj. Pe primele luni ale anului, numarul pensionarilor la limita de varsta si cel al pensionarilor anticipate au crescut foarte mult, iar multe dintre persoanele care au depus cerere de pensionare provin din randul celor care au lucrat la Ford.

In „ograda” Ford, lucrurile s-au compensat, in ceea ce priveste personalul. Daca au plecat 500 de oameni in cadrul programului de „disponibilizari” voluntare, au fost angajati altii in loc. Oficialii Ford anunta ca au fost angajate fix 598 de persoane, dintre care 523 de operatori de baza si 75 de operatori calificati. Potrivit companiei, in prezent sunt aproximativ 4.000 de angajati la Ford.

Aproximativ tot atatia angajati erau la fosta fabrica Daewoo, in momentul preluarii ei de catre Ford. Potrivit datelor din bilantul contabil, in uzina lucrau 3.927 de oameni in 2007, iar in 2008, la momentul preluarii fabricii auto de catre Ford, existau 3.805 angajati.

Din raspunsurile trimise de Ford catre Gazeta de Sud reiese ca printre cei care au renuntat sa mai lucreze la producatorul auto s-au numarat multi tineri si doar 25% dintre cei care au plecat din companie erau persoane aflate aproape de varsta pensionarii. „Cei care au aplicat voluntar la acest program au fost din ambele categorii (si tineri, si persoane la varsta pensionarii – n.r.), insa aproximativ 25% au fost persoane ce se aflau aproape de pensionare”, au aratat reprezentantii Ford.

Liderul de sindicat de la Ford, Ovidiu Cioroianu, a explicat ca fiecare dintre fostii angajati care au ales sa plece din fabrica a avut motivele lui. „Fiecare a gandit pentru el, fiecare si-a facut calculele. Unii si-au gasit o slujba in alta parte, iar cei care indeplineau conditiile de pensionare, chiar si anticipata partial, au mers si s-au pensionat. Fiecare dintre cei care au plecat din fabrica a beneficiat de 24 de salarii compensatorii”. Reprezentantul angajatilor a explicat ca au plecat din companie muncitori care lucrau direct pe linia de productie. „Majoritatea muncitorilor care au plecat au fost direct productivi, care lucrau pe banda de productie. Probabil pentru unii este foarte greu sa lucreze pe linia de productie”, a aratat Ovidiu Cioroianu.

Reprezentantii Ford au explicat care a fost scopul programului de incetare voluntara a relatiilor de munca.
„Ca in orice alta afacere, trebuie sa identificam modalitati prin care sa devenim cat mai eficienti cu putinta. Scopul programului de incetare voluntara a relatiilor de munca vizeaza utilizarea cat mai eficienta a personalului companiei pentru a indeplini cerintele de productie curente si viitoare. Cererea de vehicule si motoare ramane stabila intr-un context economic foarte dificil la nivel european”, a declarat, pentru GdS, purtatorul de cuvant al Ford Romania, Ana-Maria Timis. Compania motiveaza ca nu mai are in plan un program de plecari voluntare.

Lasa un comentariu