Acasa Tehnologie VIDEO: Americanii de la Terrafugia pregatesc un nou „automobil zburator” care nu are nevoie de pista pentru decolare sau aterizare

VIDEO: Americanii de la Terrafugia pregatesc un nou „automobil zburator” care nu are nevoie de pista pentru decolare sau aterizare

de Vlad Barza

Terrafugia TF-X (sursa - Terrafugia)

Compania Terrafugia – care va livra cel tarziu in 2015 primele exemplare ale automobilului zburator numit Transition – a prezentat informatii despre un concept mai avansat de „avion de sosea” care este capabil sa decoleze si sa aterizeze la punct fix, precum un elicopter. Conceptul TF-X va fi dezvoltat in 8-12 ani, dar compania promite o autonomie de 800 km si viteza maxima de 330 km/h.

Terrafugia a fost fondata la Boston in 2006 de fosti absolventi MIT, primele teste de zbor cu modelul numit Transition au fost facute in 2009, iar primul client ar trebui sa-si primeasca „avionul de sosea” cel tarziu la inceput de 2015, la pretul de 279.000 dolari. Avionul de strada nu este pentru oricine, ci este gandit pentru oamenii de afaceri din China si SUA, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro Ken Morse, care este consilier al companiei, dar si sfatuitor pentru Administratia Obama.

Compania are deja cateva zeci de comenzi ferme, insa acest „avion de sosea” cu aripi retractabile are nevoie de 518 metri pentru a decola si pentru a ateriza.

De aceea, compania promite acum un concept mai avansat, numit TF-X, care poate decola si ateriza la punct fix, (d)intr-o suprafata libera cu diametrul de circa 30 metri.

In doar cateva minute se poate transforma din avion in automobil, iar zborul va fi la indemana tuturor, spun cei de la Terrafugia in clipul de prezentare. Totusi, evident ca nu va fi la indemana tuturor, mai ales ca durata de dezvoltare a proiectului va fi de 8-12 ani, iar compania admite ca si pretul va fi semnificativ mai mare decat al unui automobil conventional fiindca trebuie folosite materiale speciale si scumpe.

Compania spune ca TF-X va fi pe sosea un automobil hibrid de patru locuri, autonomia totala de zbor poate fi de 800 km, iar viteza maxima de circa 330 km/h. Terrafugia mentioneaza ca acest vehicul va fi atat de usor de controlat incat unui sofer ii va lua doar cinci ore sa se obisnuiasca in a folosi comenzile de zbor.

In plus, fiindca toate vehiculele zburatoare din SUA sunt obligate sa aiba un transmitator pentru a se sti pozitia in orice moment, inainte de plecarea spre o destinatie trebuie automat stabilita ruta si mai ales opririle intermediare. Daca sunt conditii meteo potrivnice sau daca TF-X nu primeste permisiunea de zbor in anumite zone, vehiculul nu va porni.

In plus, un sistem avansat de navigatie si camere video permite conceptului TF-X sa zboare chiar si fara interventia soferului-pilot.

Avion sau automobil? – Cate ceva din fiecare

De doua-trei ori pe an apar stiri cu asa-zis-ul „automobil zburator” Transition al companiei Terrafugia. Nu este singura compania care lucreaza la un astfel de concept, insa este vehiculul cel mai aproape de productia in serie. La proiect se lucreaza din 2006, primele zboruri cu intaiul prototip au fost realizate in 2009, iar primul zbor cu versiunea gata de productie a fost realizat in 2012. Totusi, autoritatile din SUA au cerut sa se faca mai multe modificari si de aceea a fost nevoie sa se contruiasca un nou concept.

In foarte multe articole vehiculul Transition a fost prezentat ca „automobil zburator”, insa practic el este mai mult avion decat masina, performantele de sosea fiind destul de modeste. Si compania prezinta creatia ca „avion de sosea”, iar partea cea mai grea va fi obtinerea autorizatiilor de zbor.

Lasa un comentariu