Acasa Tehnologie Elon Musk vrea ca masinile Tesla sa ajunga sa se conduca aproape singure, insa nu pe modelul vehiculelor testate de Google

Elon Musk vrea ca masinile Tesla sa ajunga sa se conduca aproape singure, insa nu pe modelul vehiculelor testate de Google

de Vlad Barza

Elon Musk (sursa - Tesla)

Celebrul antreprenor Elon Musk, fondator al Tesla Motors, spune ca ar putea sa puna pe masini un fel de sistem de „pilot automat”, in acceptiunea pe care termenul o are in aviatie si adauga ca masina autonoma a celor de la Google contine senzori mult prea scumpi pentru ca ea sa devina viabila pentru productie. Musk a spus pentru Bloomberg ca nu exclude totusi o colaborare cu Google in acest segment, dar ca ar prefera un sistem bazat pe camere video si software care sa interpreteze ce se intampla in jur.

Google testeaza de cinci ani tehnologii care le permit unor modele Toyota Prius sa se conduca singure, datorita unui sistem de senzori si camere video. In cateva state americane Google a primit dreptul de a testa masinile pe drumurile publice, iar compania crede ca in cinci ani aceste masini ar putea ajunge in serie.

Elon Musk, fondator al Tesla Motors, se arata si el interesat de tehnologiile acestea, insa nu e atat de optimist ca sefii Google si nu vrea sa urmeze acest model, neplacandu-i nici termenul de „masini care se conduc singure”, ci de „pilot automat”.

„Imi place mai mult sintagma pilot automat, decat masini care se conduc singure, a spus el intr-un interviu pentru Bloomberg. „Cand spui masini care se conduc singure suna ca si cand ele ar face ceva ce tu nu vrei. Pe de alta parte, pilotul automat este un lucru bun la avioane si ar trebui sa-l avem si pe masini”, crede el.

„Problema cu abordarea celor de la Google este ca sistemul de senzori este prea costisitor. Este mai bine sa ai un sistem optic, practic camere cu software care sunt capabile sa-si dea seama ce se intampla in trafic, doar privind lucrurile”, precizeaza Musk.

Totusi, o legatura cu Google exista si Musk admite ca a purtat discutii cu compania din Mountain View pe tema unor sisteme de detectie cu laser. Totusi, Tesla va alege o alta cale.

„Cred ca cel mai probabil Tesla va dezvolta propriul sistem de pilot automat pentru masinile sale, cred ca va avea la baza camere, nu lasere”, spune Musk.

Elon Musk a tinut sa precizeze ca masinile cu pilot automat nu sunt deloc o prioritate pentru compania sa, care acum isi propune sa faca volume mari de vanzari si sa scoata modele cat mai accesibile.

Tesla a inceput cu modelul Roadster, care costa peste 100.000 de dolari, iar Model S costa sub 60.000 dolari cu subventii. Dorinta lui Musk este sa poata aduce pe piata o masina 100% electrica la 30.000 dolari.

Lasa un comentariu