Acasa Industrie Rombat a finalizat investitii de 17 milioane euro intr-o noua capacitate de productie

Rombat a finalizat investitii de 17 milioane euro intr-o noua capacitate de productie

de Adrian Mitrea

Capacitatea 3 Rombat (sursa - Rombat)

Producatorul roman de acumulatori Rombat, detinut de compania Metair International Holding Cooperatief din Africa de Sud, a finalizat o investitie de 17 milioane euro in extinderea productiei. Asadar, Capacitatea 3 este acum functionala si are posibilitatea de a produce 700.000 baterii/an.

Investitia a fost realizata in proportii aproximativ egale din fonduri proprii si finantare guvernamentala nerambursabila. Noua unitate este utilata cu tehnologie de ultima generatie si poate produce atat baterii pentru masini cu tehnologie Start/Stop, cat si baterii conventionale. Prin realizarea noii structuri, capacitatea de productie a Rombat ajunge la 3,3 milioane de baterii/an.

„Acest proiect a fost realizat de echipa Rombat, iar in ce priveste know-how-ul bateriilor Start/Stop AGM, am beneficiat de experienta colegilor de la First National Battery din cadrul Metair, care lucreaza cu aceasta tehnologie, pe alte tipuri de baterii, din 1981” , a declarat Ioan Repede, directorul general al Rombat, intr-un comunicat de presa.

Sistemul Start/Stop permite ca motorul masinii sa se opreasca atunci cand rotile nu se mai invart (de exemplu cand se asteapta la semafor, dupa scoaterea din viteza) si sa reporneasca automat la cuplarea ambreiajului. Masinile dotate cu tehnologie Start/Stop consuma mai putin carburant si protejeaza mediul inconjurator. Gama de baterii Start/Stop care pot fi produse la Rombat include EFB, destinata automobilelor cu mai putini consumatori electrici, si AGM, pentru masinile cu sistem de franare regenerativa si cu mai multi consumatori electrici.

Din 1999 si pana in prezent, Rombat a derulat noua mari proiecte de investitii, cu o valoare totala de aproximativ 27 milioane euro, dintre care aproximativ 11 milioane euro au reprezentat fonduri guvernamentale si europene. In primavara anului trecut, compania bistriteana a fost preluata de grupul sud-african Metair (pentru 43 milioane euro), ce cuprinde companii care desfasoara activitati in domeniul productiei si distributiei, predominant in industria auto. Potrivit raportului financiar transmis Bursei din Johannesburg, Metair a inregistrat in 2012 o cifra de afaceri de peste 438 milioane euro, in crestere cu 23% fata de anul precedent.

In cele noua luni si jumatate de activitate in cadrul Metair in 2012, Rombat a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 48 milioane euro, iar profitul dupa plata taxelor s-a situat la 3,3 milioane euro.

Rombat are sediul la Bistrita si urmatoarele centre logistice: doua la Bucuresti si cate unul la Braila, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iasi, Oradea, Ramnicu Valcea si Targoviste. De asemenea, Rombat este lider pe piata romaneasca de baterii auto din anul 1997. Numarul total al angajatilor este de 683 de persoane (la finele anului 2012). Compania a dezvoltat o retea de service care cuprinde aproximativ 100 de reprezentante la nivel national.

Rombat este acreditata in calitate de furnizor regional in panelul Renault, ca furnizor unic Dacia din 1996, furnizor PSA Peugeot Citroen din Slovacia din 2008, iar din 2011 furnizor pentru fabrica Nissan din Sankt Petersburg, Rusia.

Lasa un comentariu