Acasa BMW BMW: Nu vom construi o fabrica in Europa Centrala si de Est

BMW: Nu vom construi o fabrica in Europa Centrala si de Est

de Adrian Mitrea

Logo BMW (sursa - BMW)

Grupul BMW nu este interesat sa deschida vreo noua fabrica in Europa, si deci nici in Romania, Ungaria sau alte tari din Europa Centrala si de Est, singura investitie planificata pentru o unitate care sa faca masini BMW fiind in Brazilia, iar acolo nu va fi vorba de o fabrica, ci de un centru de asamblare de colectii CKD, a declarat Harald Kruger – membru in consiliul de conducere al BMW Group.

„Nu vrem sa deschidem vreo uzina niciunde in Europa. Deci nici in Ungaria sau in alta parte in Europa Centrala si de Est”, a raspuns Kruger unei intrebari adresate de un jurnalist maghiar referitoare la posibilitatea deschiderii unei fabrici BMW in Ungaria.

Kruger a avut o masa rotunda cu jurnalisti din Romania (de la 0-100.ro si Forbes Romania), Ungaria si Italia in data de 18 martie, la Munchen, cu o zi inainte ca BMW Group sa anunte rezultatele financiare pentru anul 2012 si planurile Grupului pentru viitor.

Asadar, pozitia BMW valabila in urma cu zece zile (18 martie), cu siguranta este valabila si astazi (28 martie), cand toata presa vuieste pe marginea subiectului BMW si fabrica sa din Europa Centrala si de Est. Cu „sprijinul” unei declaratii stangace a premierului Romaniei, Victor Ponta, confuzia a devenit si mai mare: Iata cateva titluri care au incins redactiile si au creat asteptari false si confuzie in randul cititorilor:

Kruger a explicat ca pietele cu cea mai mare crestere nu sunt din Europa, ci din America si Asia, deci este logic ca o eventuala investitie intr-o uzina sa fie facuta acolo. In acest sens, Kruger a reamintit ca BMW va inaugura in Brazilia un centru de asamblare de colectii CKD (automobile noi dezasamblate). Aceasta unitate BMW de asamblare va incepe activitatea cel mai probabil in 2014.

In plus, lipsa de interes a BMW pentru investitii in Europa si mai ales Romania a fost subliniata si de executivul Franz Linner, cand a venit in octombrie 2012 in Brasov si a avut o pozitie clara in acest sens.

Merita mentionat ca BMW Group a anuntat ca are negocieri avansate pentru a produce automobile marca MINI in Olanda, intr-o fosta uzina Mitsubishi pe care japonezii au vandut-o pentru modica suma de 1 euro.

Asadar, oricat de interesant ar fi (falsul) subiect despre uzina BMW in Romania, o asemenea binecuvantare economico-sociala este foarte departe de adevar.

Lasa un comentariu