Acasa Dacia Uzina Mecanica si sasiuri Dacia a produs un milion de cutii de viteze TLx

Uzina Mecanica si sasiuri Dacia a produs un milion de cutii de viteze TLx

de Adrian Mitrea

Cutia de Viteze TLx cu numarul 1.000.000 (sursa - Dacia)

Cutia de viteze de tip TLx, care echipeaza mai multe modele Dacia, Renault si Nissan, a atins pragul de un milion de unitati produse in Uzina Mecanica si sasiuri Dacia (UMCD), a anuntat producatorul auto din Mioveni. Transmisia cu numarul un milion este modelul TL8 si va merge in India pentru a intra in echiparea unui Duster 4×4.

Cutia de viteze TLx este o transmisie manuala, de ultima generatie, cu sase trepte, si poate transmite un cuplu de pana la 240 Nm. Ea este adaptata pentru motoare pe benzina de 1,8 litri si 2 litri, dar si pentru motoarele turbo diesel de 1,5 litri.

Aceasta cutie de viteze este prima transmisie comuna a Aliantei Renault-Nissan. O parte din productia de cutii de viteze TLx este livrata Uzinei Vehicule Dacia pentru modelul Duster, iar peste jumatate din productie este destinata exportului catre uzine Renault din Rusia (Avtoframos), Turcia (Oyak), Brazilia (Curitiba), Columbia (Sofasa), India (Chennay) si uzinei Nissan din Marea Britanie (Sunderland).

Fabricatia in serie a cutiilor de viteze de tipul TLx a inceput in anul 2008, iar capacitatea actuala de productie este de 7.500 de cutii de viteze pe saptamana.

Ca o curiozitate, modulul de transfer asociat cutiei de viteze TL8 este o componenta mecanica necesara lantului de transmisie a unui vehicul 4×4 si este produs doar la Uzina Mecanica si sasiuri Dacia.

UMCD este cea de-a doua mare uzina situata pe platforma industriala de la Mioveni (peste 3.800 de angajati) si prima uzina din cadrul Grupului Renault din punct de vedere al diversitatii proceselor.

In cele sapte departamente de fabricatie ale UMCD sunt produse piese brute din aluminiu, se uzineaza si se asambleaza motoare si cutii de viteze, se monteaza punti fata si spate, se preseaza si se sudeaza osii si cadre grup motopropulsor pentru vehicule asamblate la Uzina Vehicule Dacia (UVD) si in alte uzine la nivel international.

Pe langa cutiile de viteze de tip TLx, Uzina Mecanica si sasiuri Dacia mai produce cutii de viteze JH, cu cinci trepte, care echipeaza vehiculele din gama Logan asamblate in Uzina Vehicule Dacia si in celelalte uzine Renault din lume.

In 2012, UMCD Uzina Mecanica a produs 542.376 de cutii de viteze, din care 280.435 cutii de viteze de tip JH (in 5 trepte) si 261.941 cutii de viteze TLx.

Lasa un comentariu