Acasa Romania In Romania sunt mai putin de 50 de masini electrice, incluzandu-le si pe cele modificate ulterior

In Romania sunt mai putin de 50 de masini electrice, incluzandu-le si pe cele modificate ulterior

de Vlad Barza

Renault Fluence ZE (sursa - Renault)

Masinile electrice nu sunt prea raspandite in Romania, iar cifrele furnizate de RAR catre HotNews dovedesc clar acest lucru, in sistemul Registrului fiind inregistrate doar 44 de astfel de vehicule, dintre care peste jumatate sunt Renault Fluence Z.E., iar cateva sunt masini conventionale modificate ulterior. In articol poti vedea despre ce marci si modele este vorba.

Din 2010 incoace s-a vorbit mult despre masinile electrice si despre viitorul lor, insa ele nu au devenit raspandite, lucru normal daca tinem cont de autonomia de sub 150 km si de preturile care trec in cele mai multe cazuri de 30.000 euro.

Datele furnizate de RAR catre HotNews arata ca in total vorbim de 44 de masini electrice, dintre care 28 sunt Renault Fluence Z.E., ceea ce nu este de mirare daca tinem cont ca francezii testeaza astfel de masini la centrul tehnic RTR din Titu si le incarca la statii instalate de Schneider Electric.

In total sunt si cinci Mitsuibishi i-MiEV, model construit de japonezii care fac si Citroen C-Zero (din care in tara exista doua exemplare). In datele RAR exista si doua unitati Nissan Leaf, cel mai bine vandut model electric din piata mondiala, cu circa 50.000 de exemplare in doi ani. Desi Leaf e cel mai bine vandut pe plan mondial, acest prim loc e ocupat cu numai 50.000 de unitati in aproape 30 de luni, in conditiile in care pe plan mondial se vand anual peste 50 milioane de autoturisme cu motor conventional.

Au fost si entuziasti care au modificat si masini conventionale in tara, astfel ca exista un Oltcit electric, un Opel Corsa, un Citroen Saxo, un Trabant si o Mazda 121.

Comisia Europeana (CE) anunta la final de ianuarie un pachet de masuri pentru crearea de statii de combustibili alternativi in intreaga Europa si propunea ca fiecare stat sa fie obligat ca pana in 2020 sa creeze un numar minim de statii de incarcare pentru masini electrice. Pentru Romania propunerea este sa se ajunga la 10.000, ceea ce nu suna prea grozav din moment ce acum exista doar cateva statii publice.

Combustibilii curati, spuneau oficialii CE, intampina trei obstacole principale: costul ridicat al vehiculelor, un nivel scazut de acceptare din partea consumatorilor, precum si lipsa statiilor de reincarcare si realimentare.

Este un cerc vicios. Nu se construiesc statii de realimentare deoarece nu exista suficiente vehicule. Vehiculele nu se vand la preturi competitive, deoarece nu exista cerere suficienta. Consumatorii nu cumpara vehiculele, deoarece au preturi ridicate si nu exista statii.

Prin urmare, Comisia spunea ca este nevoita sa propuna stabilirea unui pachet de obiective obligatorii pentru statele membre in ceea ce priveste infrastructura destinata combustibililor curati, cum ar fi energia electrica, hidrogenul si gazul natural, precum si standarde comune la nivelul UE pentru echipamentele necesare.

Si guvernele din multe tari dau subventii cumparatorilor de masini electrice, cele mai mari trec de 5.000 de euro, iar ca parte a noului timbru de mediu, dupa 15 martie, si la noi se introduce un „ecotichet” de 2.500 euro. La preturile masinilor electrice, de minimum 25-30.000 euro, e greu de crezut ca un ecotichet va face diferenta.

Lasa un comentariu