Acasa Piata Auto Timbrul de mediu intra in vigoare la 15 martie. Se face o diferentiere intre masinile diesel si cele pe benzina la Euro 3 si Euro 4

Timbrul de mediu intra in vigoare la 15 martie. Se face o diferentiere intre masinile diesel si cele pe benzina la Euro 3 si Euro 4

de Vlad Barza

(sursa - Fiat)

Guvernul a adoptat marti, 19 februarie, ordonanta de urgenta privind timbrul de mediu, iar termenul de intrare in vigoare este de 15 martie, a spus ministrul Mediului, Rovana Plumb, dupa sedinta de Guvern. Pana atunci vor fi redactate normele de aplicare. Marea noutate fata de proiectul prezentat in ianuarie este ca va creste taxa pentru masinile diesel Euro 3 si Euro 4, considerandu-se ca emisiile poluante sunt mai mari la acestea.

„Ca noutate, pentru proeict se acorda un eco-tichet de 2.500 euro pentru masinile electrice”, a mai spus ministrul Rovana Plumb.

Marea diferenta fata de proiectul prezentat la final de ianuarie tine de faptul ca a crescut valoarea timbrului de mediu pentru masinile Euro 3 si Euro 4 cu motoare diesel fiindca la acestea emisiile poluante din pulberi sunt mai mari, a spus ministrul Mediului, subliniind ca schimbarea a venit in urma dezbaterii publice.

La masinile Euro 5 diferentele dintre timbrul de mediu la diesel si cel la benzina sunt minime, fiindca si diferentele de emisii sunt minime, a mai spus Rovana Plumb care a nu a putut explica exact care sunt diferentele elgate de cuantumul taxei la Euro 3 si Euro 4 diesel, mentionand insa ca vorbim de o crestere de 15-20%.

„Este o diferenta de 1,75 intre diesel si benzina pentru masinile diesel Euro 3 si Euro 4”, a spus ministrul, explicand ca 1,75 este un indicator determinat statistic in functie de toate emisiile poluante aferente tehnologiei pe motorina.

Schimbarile legate de taxa auto nu se opresc insa aici, actualul timbru de mediu este o tranzitie catre un impozit anual.

Pe larg despre timbrul de mediu puteti citi AICI, iar toate prevederile le gasiti AICI.

Ministerul Mediului a pus pe 23 ianuarie in dezbatere publica proiectul de ordonanta pentru timbrul de mediu, iar la dezbaterea organizata la Minister, opiniile au fost divergente. Dacia a cerut taxe mai mari pentru masinile diesel Euro 3 si Euro 4 spre exemplu, iar cetatenii s-au plans ca din contra, pentru aceste masini taxele ar trebui sa fie mai mici.

In proiectul de ordonanta gandit sa modifice si sa completeze legea 9/2012 sunt cateva lucruri controversate. Se propune ca taxa sa fie crescuta cu cateva zeci de procente (in medie 10%, insa si 80% la unele modele) pentru masinile Euro 3 si Euro 4, vizate fiind cele mai populare masini rulate din tara, precum Volkswagen Golf, Opel Astra sau Ford Focus.

Pe de alta parte, la masinile Non Euro se propune ca taxa sa scada cu 90%, la cele Euro 1 cu 80% si la Euro 2 cu circa 60%. Taxele pentru aceste masini devin deodata mult mai acceptabile si contrazic cele spuse de autoritati in mod obsesiv in ultimii ani: nu vrem sa devenim cimitirul de masini al Europei, ci vrem sa innoim parcul auto. Si totusi, conform acestui proiect, timbrul de mediu pentru o rabla de 15 ani ajunge sa fie mai mic decat pentru un model second-hand mult mai modern tehnic si de doar 5-6 ani vechime.

Totusi, reprezentantii APIA considera ca masinile foarte vechi din Germania si alte tari din Vest nu mai sunt un pericol fiindca nu e rentabil sa aduci o masina atat de veche si cu costuri mari de intretinere.

Lasa un comentariu