Acasa Dacia Dacia a sfidat criza si in 2012. Vanzarile globale au crescut cu 4,8% si au atins un nou maxim istoric

Dacia a sfidat criza si in 2012. Vanzarile globale au crescut cu 4,8% si au atins un nou maxim istoric

de Adrian Mitrea

Dacia Sandero Stepway 2012 (sursa - Dacia)

Aproape 360.000 autovehicule Dacia au fost vandute in 2012 la nivel global, in crestere cu 4,8% fata de 2011, a anuntat compania romaneasca. Cele mai mari piete au fost Franta, Germania si Algeria. Scaderea masiva din Romania este explicata prin incertitudinile si criza de anul trecut, cu efecte severe in ceea ce priveste creditarea persoanelor fizice.

„2012 marcheaza mai multe recorduri pentru marca Dacia. in primul rand, din punct de vedere al performantei comerciale globale. in cursul anului trecut au fost vandute, in intreaga lume, nu mai putin de 359.822 de autovehicule purtand sigla Dacia, in crestere cu 4,8% fata de nivelul inregistrat in 2011″, se arata intr-un comunicat de presa al Dacia.

click pe numele modelului pentru poze: Sandero / Logan / Sandero Stepway

In acelasi timp, 2012 a reprezentat un an crucial pentru evolutia gamei Dacia, fiind punctat de lansarea a sase modele noi. Aceasta a permis marcii Dacia sa-si reinnoiasca oferta de produse, prin introducerea noilor modele Logan, Sandero si Sandero Stepway. In plus, au fost abordate in premiera noi segmente de piata, cum ar fi cel al vehiculelor de familie si al vehiculelor combi, cu modelele Lodgy, Dokker si Dokker Van.

„Odata cu valul de lansari din 2012, Dacia dispune in prezent de cea mai tanara gama din Europa, cel mai vechi model al gamei fiind Duster, lansat in primul semestru al anului 2010”, potrivit Dacia.

Dacia a livrat 337.674 unitati in 43 de tari. Pe pietele externe Dacia a inregistrat in cursul anului 2012 o crestere cu 8% a vanzarilor, principalele performere fiind pietele din zona Euromed (nordul Africii si bazinul mediteranean), cu o crestere de 26,6%.

Vanzarile in Europa Occidentala s-au mentinut la un nivel comparabil cu cel din anul precedent in contextul in care piata regionala a scazut cu 8,6%. In total, in perimetrul Europei Occidentale, au fost vandute anul trecut peste 230.000 de autovehicule marca Dacia. Franta a dominat, si in 2012, topul vanzarilor Dacia pe tari, cu 84.522 unitati comercializate, urmata de Germania, cu 46.590 unitati si de Algeria, cu 41.710 vehicule.

Totodata, Dacia a ramas liderul pietei din Romania, desi vanzarile au scazut dramatic (-30%).

„Situatia pietei auto din Romania, profund afectata de incertitudini si de contextul economic dificil, ramane un motiv de preocupare. Anul trecut a fost consemnata o noua scadere a pietei totale de vehicule noi, care se situeaza astfel la cote care nu au mai fost inregistrate de la inceputul acestui secol, in timp ce piata vehiculelor de ocazie importate a crescut cu peste 75%. Restrictiile de pe piata creditelor au afectat cu precadere persoanele fizice. Ponderea acestei categorii de clienti in totalul vanzarilor de vehicule noi de pe piata romaneasca a scazut astfel cu peste 50% in 2012. Este de mentionat faptul ca persoanele fizice constituie in mod traditional o parte foarte importanta din clientii Dacia. in acest context, defavorabil, Dacia a reusit sa-si mentina pozitia de lider de piata, cu peste 26% din totalul vanzarilor de vehicule noi din Romania”, explica Dacia rezultatele comerciale din Romania pe 2012, an in care au fost inmatriculate 16.388 masini noi ale marcii.

Dacia raporteaza insa 22.148 masini vandute anul trecut, cu peste 5.700 mai multe decat inmatricularile. Acest decalaj este dat, poate, de faptul ca noile modele Dacia au inceput sa fie livrate spre sfarsit de an si au circulat cu numere provizorii anul trecut, astfel ca ele vor fi figura inmatriculate in ianuarie 2013.

„Din cele 22.148 vehicule Dacia comercializate in cursul anului trecut pe piata locala, 20.050 sunt autoturisme iar restul de 2.098 de unitati, vehicule utilitare”, spune Dacia.

In clasamentul pe modele, Logan sedan a ramas cel mai bine vandut model de pe piata romaneasca, cu 9.208 unitati comercializate, urmat de Duster, cu 5.447 de unitati si de Logan MCV, cu 1.940 de unitati.

„Merita remarcat demarajul bun al noilor modele Logan, Sandero si Sandero Stepway, precum si rezultatele promitatoare ale modelului Dokker”, noteaza Dacia.

Rezultate comerciale Dacia in 2012 pe piata romaneasca (sursa - Dacia)

Top 10 destinatii export Dacia 2012 (sursa - Dacia)

0-100.ro a publicat in noiembrie 2012 un test drive tip prima impresie cu noile Sandero, Logan si Sandero Stepway. Poti revedea articolul original AICI sau urmari doar varianta video (mai scurta) mai jos.

Lasa un comentariu