Acasa Piata Auto Comisia Europeana incearca din nou sa armonizeze legislatia privind taxarea masinilor in statele membre

Comisia Europeana incearca din nou sa armonizeze legislatia privind taxarea masinilor in statele membre

de Vlad Barza

(sursa - Peugeot)

Dupa ce in 2005 Comisia Europeana a incercat, fara succes, sa elimine diversele taxe de inmatriculare auto din statele membre si sa le inlocuiasca printr-o taxa ecologica anuala de circulatie, executivul UE porneste o noua initiativa gandita sa armonizeze legislatiile din statele membre. Noua propunere este discutata de Parlamentul European si se doreste rezolvarea problemelor din prezent, mai ales ca 3 milioane de masini sunt anual inmatriculate dintr-un stat in altul in UE.

Comisia vrea sa clarifice regulile in ceea ce priveste taxele auto in ideea de a crea o piata comuna. Scopul este de a reduce pe cat posibil problemele pe care le intalnesc cei care vor sa inmatriculeze o masina intr-un alt stat membru al Uniunii.

Comisarul European pe Taxare, Vami si Anti-Frauda, Algirdas Semeta, spune ca trei milioane de masini isi schimba anual tara de inmatriculare in UE, iar numarul de obstacole cu care se confrunta cei ce fac asta este inacceptabil. Daca statele nu pot ajunge la o politica similara pe partea de taxe, ele trebuie macar sa se asigure ca cetatenii si companiile nu vor fi discriminate si nu vor fi puse in fata unor taxe prea mari in anumite state.

Comisia a lansat peste 300 de proceduri de infringement (incalcare a tratatelor) impotriva statelor membre in legatura cu discriminari legate de taxele auto. Cu toate acestea, politica de taxe este foarte diferita de la un stat la altul, discriminarea apare des sau se intalneste si dubla taxare cand masinile sunt transferate dintr-un stat in altul.

Comisia a lansat o noua initiativa pentru a clarifica politica de taxe auto si pentru a realiza macar un cod de bune practici pe care statele sa il urmeze pentru a mai simplifica procedurile pe o piata unde anual se vand 13 milioane masini de noi.

Comisia a incercat in 2005 sa rezolve problemele printr-o propunere de abolire a taxelor de inmatriculare si prin inlocuirea lor cu taxe ecologice anuale de circulatie. Nu s-a ajuns la un consens in randul statelor, chiar daca o parte dintre ele au tinut cont de propunerile CE si au schimbat legislatia nationala.

Propunerea va fi discutata de Parlamentul European, de Comitetul Economic si Social si de Consiliul de Ministri al UE.

Lasa un comentariu