Acasa Citroen General Motors si Peugeot-Citroen vor dezvolta impreuna patru proiecte auto. Primele vehicule ies pe piata in 2016

General Motors si Peugeot-Citroen vor dezvolta impreuna patru proiecte auto. Primele vehicule ies pe piata in 2016

de Vlad Barza

Dan Akerson si Phlippe Varin (sursa - GM PSA Peugeot Citroen)

PSA Peugeot-Citroen si General Motors au dat mai multe detalii despre alianta anuntata in februarie, cele doua grupuri urmand sa dezvolte impreuna patru proiecte de vehicule, de la masini mici de oras, pana la utilitare si SUV-uri. Cele doua grupuri auto vor colabora si pe partea de achizitii de componente, scopul fiind ca alianta sa le ajute sa economiseasca doua miliarde dolari pe an. Primele vehicule dezvoltate in comun vor fi lansate in 2016.

GM si PSA anuntau in februarie 2012 ca vor imparti platforme, componente si module, iar la nivel global va fi creata o societate mixta (joint-venture) pentru achizitii de produse si servicii.

Acum grupurile au dat mai multe detalii, mentionand ca este vorba de patru proiecte de vehicule ce vor fi dezvoltate in comun, dupa cum urmeaza.

1. Un program comun gandit sa dezvolte un van compact pentru marca Opel si un crossover-SUV compact pentru marca Peugeot.

2. Un program pentru dezvoltarea unor masini de clasa mica pentru Opel si Citroen.

3. Crearea unei noi platforme pentru noi generatii ale unor modele Opel si PSA de clasa mica si cu emisii de CO2 scazute.

4.Crearea unui program pentru dezvoltarea unor masini de clasa medie Opel si Peugeot.

Nu au fost comunicate exact numele vehiculelor, insa e de asteptat ca din colaborare sa reiasa – printre altele – noi generatii ale unor masini precum Opel Corsa, Peugeot 4007 si Citroen C5.

Scopul este ca alianta sa ajunga atat de eficienta incat sa aduca economii anuale de doua miliarde dolari celor doua grupuri auto care vorbesc despre inchiderea unor uzine si au pierderi de sute de milioane de euro in Europa.

E de asteptat ca alianta sa demareze greu fiindca sindicalistii vor sa afle ce consecinte are aceasta intelegere, temerile fiind ca se va starni o competitie intre cele doua grupuri, intrecere din care vor rezulta concedieri.

Lasa un comentariu