Acasa Nissan VIDEO: Masinile Infiniti vor avea sisteme de directie fara legatura mecanica intre volan si roti

VIDEO: Masinile Infiniti vor avea sisteme de directie fara legatura mecanica intre volan si roti

de Vlad Barza

(sursa - Nissan)

Nissan a anuntat ca din 2013 pe o serie de modele ale marcii premium Infiniti va fi disponibila directia electronica, astfel ca vor fi inlaturate legaturile mecanice dintre volan si roti, deschizandu-se drumul catre masinile ce vor putea fi controlate printr-un simplu joystick. Inginerii de la Nissan spun ca tehnologia va permite montarea volanului oriunde in masina si va fi extrem de utila in dezvoltarea automobilelor care se pot conduce singure. Directia electronica a fost prezenta pe multe concepte in ultimii ani, dar in serie nu a fost introdusa.

La acceleratie, tehnologia Drive by Wire – la care cablul clasic a fost inlocuit de senzori – este ceva obisnuit in industria auto, insa Nissan vrea sa duca lucrurile si mai departe, iar in 2013 va lansa modele Infiniti la care si directia va fi electronica.

Prin aceasta tehnologie Drive by Wire, folosita pe scara larga la avioane, senzorii trimit informatii legate de cum misca soferul volanul catre o unitate electronica de control care apoi va transmite comenzile la roti.

Avantajele tin de faptul ca se reduce considerabil numarul de elemente care se misca, iar raspunsul masinii la comenzi ar trebui sa fie mult mai prompt, chiar si pe suprafete dificile de drum. In plus, existand mai putine componente si interventiile tehnice pentru reparatii ar trebui sa fie mai rare.

Inginerii de la Nissan spun ca tehnologia permite practic montarea volanului oriunde in masina, chiar si pe locurile din spate, dar si controlul vehiculului cu un joystick.

Niponii mai spun ca tehnologia va fi foarte utila si la masinile autonome care in 10-15 ani ar putea ajunge pe sosele. Masinile vor deveni un fel de „extensie a unor roboti”, spune un inginer al Nissan, insistand pe avantajele acestor tehnologii.

Criticii directiei electronice spun ca sistemul este scump, iar daca apar probleme la computer consecintele pot fi grave. In ultimii zece ani mai multi producatori auto au prezentat concepte cu directie electronica, inclusiv Mazda, Mercedes-Benz si Audi.

Lasa un comentariu