Acasa Tehnologie Masinile capabile sa se conduca singure vor ajunge mult mai sigure decat cele cu oameni la volan, crede Sergey Brin de la Google

Masinile capabile sa se conduca singure vor ajunge mult mai sigure decat cele cu oameni la volan, crede Sergey Brin de la Google

de Redactia 0-100.ro

Sergey Brin (sursa - Reuters)

In aproximativ cinci ani si oamenii de rand vor putea sa calatoreasca in masini capabile sa se conduca singure, iar aceste vehicule autonome vor ajunge in timp sa fie mult mai sigure decat cele conduse de oameni, crede Sergey Brin, unul dintre cei doi fondatori Google. Se va ajunge ca aceste masini sofisticate sa te lase in fata cladirii unde lucrezi si apoi se vor duce singure in parcare, insa pana atunci mai sunt de rezolvat multe probleme tehnice, admite Brin, citat de TechHive.com.

Sergey Brin, cel care impreuna cu Larry Page a fondat Google, a vorbit la o conferinta unde autoritatile din California au adoptat un plan si un set clar de reguli menit sa aduca pe sosele masini autonome in stilul celor pe care Google le testeaza de cativa ani.

Regulile prevad faptul ca un sofer trebuie sa fie prezent in masina autonoma pentru a prelua controlul la nevoie, iar pentru inceput astfel de masini vor putea fi testate in anumite zone, numarul acestor zone urmand sa creasca dupa ce vor mai fi obtinute aprobari legate de siguranta. California este al doilea stat al SUA, dupa Nevada, care stabileste un set de reguli si un calendar clar pentru aducerea pe sosele a acestor masini dotate cu senzori performanti, lasere, radare si camere video.

Brin spune ca deocamdata va creste treptat numarul de angajati Google ce pot testa masinile autonome Toyota Prius cu care compania experimenteaza de cativa ani, insa e increzator ca in cinci ani si oamenii de rand vor putea calatori in astfel de vehicule.

Co-fondatorul Google spune ca se va ajunge la situatia in care o astfel de masina te va lasa in fata cladirii unde lucrezi, se va duce singura in parcare si va veni cand o chemi, ca sa te duca unde vrei.

„Cred ca masinile autonome vor ajunge sa fie mult mai sigure decat cele conduse de oameni”, crede Brin care adauga ca un milion de oameni mor anual pe plan mondial in accidente de masina.

Oficialul Google admite insa ca trebuie rezolvate multe probleme de siguranta si spune ca tehnicienii companiei lucreaza zi si noaptea la asta. El e constient de faptul ca si computerul poate sa se blocheze si a admis ca au fost cateva probleme in timpul testelor, fiind nevoie de mai multa experimentare cu aceste masini speciale.

Brin spune insa ca, la fel cum s-au rezolvat aproape toate problemele de siguranta in domeniul aviatiei, se va ajunge sa fie acoperite aspectele periculoase si in domeniul masinilor autonome.

Lasa un comentariu