Acasa Tehnologie Tesla Motors a lansat primele statii solare pentru masini electrice. Autonomia Model S ajunge la 300 km dupa o jumatate de ora de incarcare

Tesla Motors a lansat primele statii solare pentru masini electrice. Autonomia Model S ajunge la 300 km dupa o jumatate de ora de incarcare

de Vlad Barza

Tesla Model S (sursa - Tesla)

Producatorul american de masini sport electrice Tesla Motors a prezentat primele sase statii solare de incarcare a masinilor, statii care constituie inceputul unei retele ce va cuprinde cel putin 100 de puncte in SUA. Compania spune ca aceste statii super puternice elimina dezavantajele masinilor electrice fiindca daca o masina Model s este tinuta o jumatate de ora la incarcare, ea va putea parcurge apoi circa 300 km pe autostrada, la o viteza medie de 100 km/h.

Primele sase statii cu panouri solare au fost instalate in California, iar compania spune ca sunt cele mai puternice statii de incarcare pentru masini electrice construite pana in prezent. Costul unei statii este de circa 250.000 dolari, iar compania vrea sa faca o retea de 100 de statii in SUA, intr-un proiect de 20 – 30 milioane dolari numit Supercharger.

Tesla spune ca in a doua parte din 2013 acest tip de statii ecologice la care pot fi incarcate masini Model S vor fi instalate in Europa si Asia si adauga ca incarcarea va fi gratuita, marele avantaj fiind ca se elimina grija legata de autonomia redusa a unei masini electrice.

Practic, dupa o jumatate de ora bateria este incarcata astfel incat sa permita trei ore de condus la viteze medii de 100 km/h. Cei de la Tesla spun ca dupa trei ore de condus multi soferi simt nevoia sa se odihneasca sau sa bea un suc sau o cafea, iar in acest timp masina se poate incarca la o statie solara pentru inca o runda consistenta de condus.

Tesla estimeaza o cifra de afaceri de peste 400 milioane dolari in acest an, are asteptari mari pentru sedan-ul Model S si isi va imbogati gama cu noi modele in urmatorii ani. In 2014 va fi lansat SUV-ul Model X, iar in 2015 un sedan de clasa C cunoscut sub numele de cod Gen III.

Compania realizeaza cele mai avansate masini electrice de pe piata, iar Model S este disponibila in trei versiuni de autonomie: 260 km, 370 km si 480 km, iar sistemul multimedia are un ecran tactil de 17 inch pe care se poate face web browsing si se pot utiliza aplicatii din Android Market sau App Store.

Lasa un comentariu