Acasa Curiozitati Aeroportul din Amsterdam are statie de schimbare a bateriilor pentru masini electrice si o flota de 10 Fluence Z.E.

Aeroportul din Amsterdam are statie de schimbare a bateriilor pentru masini electrice si o flota de 10 Fluence Z.E.

de Adrian Mitrea

Better Place Battery Switch Station Schipol (sursa - Better Place)

Aeroportul Schipol din Amsterdam, Olanda, este primul din lume care dispune de o statie de schimbare a bateriilor pentru masini electrice, iar pentru cei care aterizeaza acolo exista posibilitatea de a fi transportati cu unul dintre cele zece Fluence Z.E. care compun flota initiala de taxiuri electrice.

Pe langa statia de schimbare a bateriilor de pe aeroport exista planuri si pentru o alta statie, astfel incat flota de taxiuri electrice sa poata fi alimentata mai usor, a anuntat Better Place – furnizor global de infrastructura pentru masini electrice.

Soferii olandezi parcurg in medie 15.000 km/an, iar clientii business parcurg circa 30.000 km/an, potrivit Better Place. Fiindca distantele sunt relative scurte in Olanda, este una dintre tarile in care masinile electrice pot fi adoptate cu usurinta, cu efecte vizibile.

Better Place a accesat un imprumut de 40 milioane euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru a dezvolta retele de incarcare pentru masini electrice, in principal in Danemarca si Israel. Better Place vrea sa convinga mai multe companii si autoritati din Europa pentru a dezvolta infrastructura de reincarcare pentru automobile electrice.

„Coridorul Copenhaga-Paris are 1.220 km, adica aproximativ aceeasi distanta pe care am parcurs-o recent in Israel cu un Fluence Z.E., schimband baterii, fara sa ma opresc mult sa reincarc”, a declarat Shai Agassi, fondatorul si directorul general executiv (CEO) al Better Place – care are sustinerea unor investitori foarte puternici, printre care HSBC si Israel Corp.

In Israel, mai mult de jumatate din reteaua nationala de reincarcare pentru masini electrice este functionala si disponibila soferilor.

Singurul producator auto care imbratiseaza solutia schimbarii bateriei consumate cu una incarcata este Renault.

Parerile privind raspandirea in piata a masinilor electrice sunt impartite. Europa ar putea deveni cea mai mare piata pentru masini electrice in 2020, an in care estimarile firmei de cercetare J.D. Power indica o piata mondiala de 1,3 milioane de vehicule electrice, echivalentul a 1,8% din totalul automobilelor vandute anual.

Anul trecut s-au inmatriculat 8.700 masini electrice in intreaga Uniune Europeana.

0-100.ro a publicat in octombrie 2010 un test drive tip prima impresie cu Fluence Z.E. Poti revedea articolul original AICI sau doar varianta video (mai scurta) mai jos.

Lasa un comentariu