Acasa Industrie Preturile bateriilor litiu-ion pentru automobile ar putea scadea de trei ori pana in 2025

Preturile bateriilor litiu-ion pentru automobile ar putea scadea de trei ori pana in 2025

de Adrian Mitrea

Baterii Chevrolet Volt (sursa - GM)

Preturile bateriilor litiu-ion pentru automobile, care tin ridicat costul masinilor electrice, ar putea scadea de peste trei ori pana in 2025, potrivit unui studiu ar firmei de cercetare McKinsey, citat de Automotive News.

Raportul arata ca scaderea preturilor cu circa 30% se poate face pana in 2015 doar din eficientizarea proceselor de productie, standardizare si obtinerea de preturi fixe pentru mai multe componente. Drept urmare, in urmatorii ani uzinele producatoare de baterii litiu-ion vor fi mai productive.

Concomitent cu scaderea costurilor, noile tehnologii de fabricatie vor aduce un plus chiar de 100% pentru capacitatile bateriilor.

Astfel, potrivit calculelor Automotive News, un pachet de baterii pentru Chevrolet Volt/Opel Ampera va costa circa 2.560 dolari in 2025, fata de 8.000 dolari in prezent (fara a tine cont de inflatie).

Mergand mai departe, un pachet de baterii pentru cea mai performanta masina electrica de pe piata, Tesla Roadster, va ajunge sa coste sub 3.000 euro, fata de 9.200 euro in prezent. Bateriile acestui model se inlocuiesc la 160.000 km sau sapte ani.

Parerile privind raspandirea in piata a masinilor electrice sunt impartite. Europa ar putea deveni cea mai mare piata pentru masini electrice in 2020, an in care estimarile firmei de cercetare J.D. Power indica o piata mondiala de 1,3 milioane de vehicule electrice, echivalentul a 1,8% din totalul automobilelor vandute anual.

Anul trecut s-au inmatriculat 8.700 masini electrice in intreaga Uniune Europeana.

Lasa un comentariu