Acasa Curiozitati Ce culori au preferat romanii pentru masini in 2012 si ce emisii medii au automobilele noi livrate in tara

Ce culori au preferat romanii pentru masini in 2012 si ce emisii medii au automobilele noi livrate in tara

de Adrian Mitrea

Land Rover Evoque (sursa - Land Rover)

Cea mai raspandita vopsea pentru masinile noi livrate in Europa este, din 2007 incoace, negrul, insa in Romania preferintele clientilor merg spre alb si gri, iar negru este abia pe locul al patrulea. In ceea ce priveste media emisiilor de dioxid de carbon a masinilor noi comercializate in primul semestru din 2012, aceasta este in continuare putin peste media europeana.

Cele mai raspandite vopsele pe masinile noi vandute in primul semestru din 2012 in Romania sunt alb si gri (27%-28%), urmate de albastru (14%) si negru (11%), potrivit celor mai recente date comunicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) din Romania.

In Europa negru este, din 2007 incoace, cea mai populara culoare (25%), mai ales datorita segmentului SUV in care 40% dintre masinile noi vandute sunt negre, potrivit unui studiu realizat pentru anul 2011 de catre producatorul de vopsele auto DuPont. Compania estimeaza ca negrul va fi lider si in anii care vin, insa albul a castigat cinci puncte procentuale intr-un an. Din acest punct de vedere, clientii din Romania sunt in tendinte.

In ceea ce priveste media emisiilor de dioxid de carbon pentru masinile noi comercializate in tara in prima jumatate a anului 2012, aceasta este de circa 140 grame CO2/km, la fel ca media din 2011 si putin peste media europeana (135,7 grame CO2/km in UE, la nivelul anului 2011), reiese din datele APIA si ale Agentiei Europene de Mediu.

Datele DRPCIV arata ca in prima parte a anului 2012 au fost inmatriculate 33.343 masini noi, cu 5% mai multe fata de prima parte din 2011.

Lasa un comentariu