Acasa Siguranta Auto Autoliv a dezvoltat un senzor pentru detectarea fara atingere a soferilor care au consumat alcool

Autoliv a dezvoltat un senzor pentru detectarea fara atingere a soferilor care au consumat alcool

de Adrian Mitrea

(sursa - 0-100.ro)

Autoliv, producator suedez de sisteme de siguranta auto cu activitati si in Romania, a dezvoltat un senzor care detecteaza daca soferul a consumat alcool, prin analizarea respiratiei acestuia, si astfel poate impiedica pornirea masinii, a declarat directorul general executiv (CEO) al companiei, Jan Carlson, citat de Automotive News.

Senzorul va deveni functional de indata ce soferul se urca in masina si marea noutate pe care o aduce tehnologia dezvoltata de Autoliv este ca cel testat nu mai trebuie sa sufle intr-un tub pentru ca imobilizatorul masinii sa fie dezactivat (asa cum functioneaza Alcolock – n.r.).

„Totul trebuie sa fie dintr-o bucata. Nu ar trebui sa-ti dai seama daca o masina are un dispozitiv de detectare a alcoolului in ea”, a declarat Carlson.

Dispozitivul este la cinci ani de la intrarea in productia de masa, dar perspectivele sunt optimiste.

„Toata lumea va fi interesata de el, mai ales daca este accesibil. (…) Daca ne uitam pe cifre, 30% dintre decesele in accidente rutiere au drept cauza consumul de alcool”, a explicat seful Autoliv.

Pe plan mondial Autoliv are uzine in peste 30 de tari si un numar de 47.900 angajati, cu 4.600 peste efectivele de acum un an, arata cel mai nou raport financiar al companiei, remis pe 1 februarie.

Autoliv a vandut anul trecut in valoare de 8,23 miliarde dolari, crestere de 15% fata de 2010, iar componentele legate de airbag-uri au reprezentat 5,4 miliarde dolari, in timp ce acelea legate de centuri de siguranta au contribuit cu peste 2,5 miliarde dolari.

In Romania Autoliv este prezent din 1997 si are 3.500 de angajati in cele trei amplasamente: Brasov, Lugoj si Timisoara. In Romania se produc centuri de siguranta, chingi pentru acestea, generatoare de gaz pentru airbag-uri, module de airbag, arcuri  (componente ale centurilor) si perne pentru airbag-uri. In Romania Autoliv are si doua centre de dezvoltare, unul la Brasov si unul la Timisoara, unde se dezvolta si testeaza centuri de siguranta si sisteme electronice de siguranta.

Lasa un comentariu