Acasa Industrie Un grup de investitori din Japonia si China a depus o oferta pentru preluarea Saab

Un grup de investitori din Japonia si China a depus o oferta pentru preluarea Saab

de Adrian Mitrea

Saab 9-4X si Saab 9-5 (sursa - Saab)

Un grup de investitori condus de o companie producatoare de energie din China, alaturi de un firma japoneza specializata in proiecte prietenoase cu mediul, vrea sa cumpere producatorul auto suedez Saab, aflat in faliment, pentru a produce automobile, potrivit presei internationale.

Cele doua companii sunt Sun Investments din Japonia si National Modern Energy Holdings din China.

„Am facut o oferta si vrem sa cumparam Saab ca sa producem masini. Ne intereseaza numele Saab, inovatia si competentele companiei, precum si unitatea de productie care este de clasa mondiala”, a declarat un purtator de cuvant al investitorilor, pe nume Mattias Bergman.

Grupul format din cele doua companii are in spate si alti sustinatori, insa Bergman a refuzat sa-i numeasca.

Sun Investments si National Modern Energy Holdings au format o companie denumita National Electric Vehicle Sweden AB care are ca unic scop achizitionarea activelor Saab. Suma pentru care grupul vrea sa preia Saab nu a fost comunicata.

Printre companiile care s-au mai aratat interesate sa preia Saab se numara Panasonic, BAIC, Mahindra & Mahindra, Pang Da si Youngman.

Compania olandeza Swedish Automobile (Swan), care detine Saab, a anuntat in 19 decembrie 2011 ca producatorul auto suedez a aplicat la Curtea din Vanersborg pentru a intra in faliment. Astfel, la doi ani de la o alta intrare in faliment, cand General Motors (GM) a decis sa vanda sau sa lichideze compania, Saab isi vede din nou drumul pavat catre trecerea in nefiinta.

Concret, pentru faliment au aplicat societatile Saab Automobile AB, Saab Automobile Tools AB si Saab Powertrain AB, adica toate entitatile relevante care constituie producatorul auto suedez Saab.

Saab s-a mai aflat in procedura de reorganizare de mai multe ori in ultimii doi ani, insa asta doar pentru a castiga timp in obtinerea de finantare. Compania chineza Youngman, vazuta ca cea care va salva Saab, anunta ca reorganizarea companiei auto si finantarea nu au putut fi duse la bun sfarsit. Acest anunt al Youngman a venit dupa ce General Motors a anuntat ca se opune vanzarii Saab catre chinezi.

Compania olandeza Swedish Automobile (Swan), care detine Saab, a semnat la sfarsitul lunii octombrie din 2011 un memorandum de intelegere cu Pang Da si Youngman pentru a le vinde in proportie de 100% actiunile Saab Automobile si Saab GB, pentru 100 milioane euro. Memorandumul a expirat insa pe 15 noiembrie si nu s-a intamplat nimic concret.

Mai mult, presa suedeza a scris la sfarsitul lunii noiembrie din 2011 ca GM nu vrea sub nicio forma ca Saab sa fie preluata in totalitate de doua companii auto chineze fiindca se teme ca tehnologia va ajunge pe mainile cui nu trebuie si ar putea afecta activitatile comerciale ale GM in China.

comenteaza si pe saab-romania

Lasa un comentariu