Acasa Curiozitati VIDEO: Volvo a testat in premiera pe drumurile publice tehnologia care permite unui numar mare de masini sa se conduca singure

VIDEO: Volvo a testat in premiera pe drumurile publice tehnologia care permite unui numar mare de masini sa se conduca singure

de Vlad Barza

Volvo testeaza masinile autonome pe drumurile publice (sursa - Volvo)

Volvo a facut in premiera pe drumurile publice teste cu tehnologia “trenurilor de masini” (road trains) care va permite unui convoi de vehicule sa mearga la viteza mare cu doar un singur sofer in masina din deschiderea coloanei. Pe o autostrada de langa Barcelona patru vehicule au mers automat in spatele unei masini din fruntea convoiului, distanta intre vehicule a fost de sase metri, iar viteza medie, circa 85 km/h.

Volvo a facut in ianuarie 2011 primele teste de teren cu tehnologia care permite masinii din frunte sa transmita wireless date catre toate celelalte masini. Compania anunta atunci ca va face noi teste cu cat mai multe masini in coloana. Acum, suedezii au anuntat ca in premiera au testat tehniologia in trafic, pe o autostrada din Spania cu un convoi format din cinci masini: una in deschidere condusa in mod conventional si alte patru care o urmau automat la distanta constanta: un S60, un V60 un XC60 si un camion.

Producatorul spune ca avem de-a face cu un test istoric fiindca „trenurile de masini” au iesit pentru prima oara in trafic si totul a decurs fara probleme. Intre masini distanta a fost de 6 metri, ceea ce este bine daca se tine cont de faptul ca la teste distantele au fost intre 5 si 15 metri.

Tehnologia isi propune sa aduca pe soselele viitorului “trenuri de masini”, convoaie lungi in care doar prima masina e condusa propriu-zis, datele legate de viteza si directie fiind transmise wireless la celelalte masini din pluton care o urmeaza si pastreaza intre ele o distanta suficienta.

Exista in schimb si o serie de senzori si mecanisme de corectie care detecteaza daca o masina iese din pluton sau daca se apropie periculos de mult de alte vehicule, astfel ca se vor aplica automat masuri corective. Trebuie precizat ca vehiculele nu sunt in vreun fel conectate fizic intre ele, ci comunica wireless prin sisteme ce contin monitorizare GPS, emitatoare si receptoare.

„Am parcurs 200 km intr-o singura zi si testul a iesit foarte bine. Suntem incantati”, a spus Linda Wahlstrom, manager al proiectului SARTRE.

Din 2009 se lucreaza la acest proiect si progresele s-au facut pas cu pas. Dupa testele facute in Spania, etapa urmatoare se refera la analiza consumului, pentru a se vedea cu cat scade pentru masinile care se conduc automat.

„Am invatat mult in aceasta perioada. oamenii cred ca masinile care se conduc singure sunt de domeniul SF-ului, insa tehnologia este aici. Din punct de vedere conceptual merge bine si trenurile de masini vor fi langa noi intr-un fel sau altul in anii ce vin”, mai spune Linda Wahlstrom.

Proiectul trenurilor de masini denumit SARTRE (SAfe Road TRains for the Environment) a demarat in 2009 si e sustinut de patru tari UE si de sapte companii. Sustinatorii proiectului spun ca un mare avantaj va consta in imbunatatirea sigurantei pe sosele din moment ce 80% dintre accidente se petrec din cauza erorilor umane, dar un alt plus va tine si de reducerea consumului de combustibil cu circa 20% fiindca rezistenta la inaintare se va reduce datorita calatoriei in pluton.

Lasa un comentariu