Acasa BMW BMW, amendata cu 130 milioane euro pentru ca ii impiedica pe elvetieni sa-si cumpere masini din tari unde acestea sunt mai ieftine

BMW, amendata cu 130 milioane euro pentru ca ii impiedica pe elvetieni sa-si cumpere masini din tari unde acestea sunt mai ieftine

de Vlad Barza

Logo BMW (sursa - 0-100.ro)

BMW a fost amendata cu 130 milioane euro de autoritatile elvetiene din domeniul concurentei pe motiv ca marca germana ii impiedica pe rezidentii elvetieni sa-si ia masini BMW si Mini din tarile vecine unde acestea sunt chiar si cu 20% mai ieftine, scrie AFP. BMW va face apel si respinge acuzatiile, spunand ca Elvetia este o piata deschisa.

Comisia elvetiana pentru Concurenta (Comco) a decis ca BMW trebuie sa plateasca 156 milioane franci elvetieni (130 milioane euro) fiindca si-ar fi instruit dealerii din cateva tari sa nu vanda masini catre rezidenti elvetieni. Ancheta a fost pornita in octombrie 2010 dupa ce o emisiune TV a prezentat situatiile unor clienti nemultumiti ca nu isi pot lua masini BMW si Mini din tarile vecine unde acestea erau cu 20-25% mai ieftine.

Aprecierea francului elvetian cu 20% in ultimii doi ani in raport cu euro i-a determinat pe unii elvetieni sa se indrepte catre tari precum Germania, Austria si Franta unde masinile erau mai ieftine. Multi s-au plans insa ca nu au putut cumpara masinile, iar Comco spune ca BMW ii impiedica in mod nejustiticat pe clienti sa-si ia masini din alte state.

Cei de la BMW spun, citati de Bloomberg, ca acuzatiile sunt nefondate si dau ca exemplu statistici care arata ca de la declansarea anchetei cateva sute de masini ale marcii premium au fost aduse in Elvetia, dovada ca este o piata deschisa. Germanii mai spun ca diferentele de pret dintre Elvetia si alte tari reflecta diferentele dintre configuratii si dintre preturile serviciilor locale.

BMW spune ca va face apel la a doua  cea mai inalta instanta a tarii si adauga vehement ca nu a incalcat nicio prevedere legala.

Lasa un comentariu