Acasa Industrie Johnson Controls incepe sa fabrice in serie componente auto din fibra de carbon

Johnson Controls incepe sa fabrice in serie componente auto din fibra de carbon

de Adrian Niculescu

Structura din fibra de carbon (sursa - Johnson Controls)

Johnson Controls, una dintre cele mai mari companii producatoare de componente auto, prezenta si in Romania, adopta fibra de carbon in productia de serie pentru componente de interior si exterior. Producatorii auto se straduiesc sa aduca fibra de carbon in productia de serie, aceasta fiind cea mai eficienta solutie in lupta cu reducerea greutatii automobilelor. Cativa producatori auto relevanti au inceput sa semneze parteneriate strategice in acest sens: Audi cu Voith, Daimler cu Toray si BMW cu SGL.

Procesul de productie al Johnson Controls presupune presarea fibrelor intr-un mediu umed – tehnologie utilizata de companie inca din 2003 pentru a produce componente din lemn pentru interioarele vehiculelor.

In procesul adaptat recent, o tesatura din fibre de carbon pre-umezita cu rasina este plasata intre instrumentele de formare (matrite) si apoi presata. In timpul ciclului de presare, excesul de rasina se scurge. Acest lucru ofera o densitate foarte mare produsului finit.

„Constructiile usoare sunt una din provocarile cheie pentru viitoarele autovehicule. Suntem unul dintre pionierii din industria auto pentru productia la scara larga de piese de carbon, datorita procesului de productie inovativ. Putem transfera aceasta tehnologie pentru realizarea de componente de exterior pentru vehicule”, a declarat Han Hendriks, vicepresedinte de dezvoltare produse globale si interioare la Johnson Controls Automotive.

Trecerea la caroserii si alte elemente de caroserie din fibra de carbon este iminenta, deoarece raspandirea masinilor electrice si cresterea performantelor acestora sunt strans legate de reducerea greutatii. Pentru a compensa kilogramele in plus aduse de acumulatori, producatorii auto trebuie sa taie din greutate din alta parte.

Investitiile in domeniu si parteneriatele strategice deja semnate ar putea sa duca preturile fibrei de carbon la 12 dolari pe kilogram in anii urmatori, fata de circa 40 dolari in prezent.

Oak Ridge a anuntat anul trecut constructia in SUA a unei fabrici pilot de 35 milioane dolari care va putea produce pana la 25 de tone de fibra de carbon pe an.

Johnson Controls International este un furnizor auto specializat in sisteme pentru scaune auto, componente de interior si electronice. Compania detine in Romania noua fabrici, la Pitesti, Mioveni, Ploiesti, Timisoara si Jimbolia, fiind unul dintre cei mai importanti furnizori Dacia. In decembrie 2011 JCI anunta ca achizitioneaza divizia producatoare de spume poliuretanice a companiei Spumotim.

Uzina craioveana duce numarul angajatilor Johnson Controls in tara la aproape 4.500. Pe plan mondial compania are 240 de unitati de productie si peste 160.000 de angajati.

Lasa un comentariu