Acasa Tehnologie Google a primit in premiera placute de inmatriculare pentru masina care se conduce singura

Google a primit in premiera placute de inmatriculare pentru masina care se conduce singura

de Vlad Barza

Toyota Prius (sursa - Toyota)

In statul american Nevada masinile Toyota Prius pe care Google a adaugat aparatura pentru a le permite sa se conduca singure au primit in premiera placute provizorii de inmatriculare. Au dreptul sa circule autonom, insa cu doi oameni la bord, dar faptul ca masina a primit acordul este primul pas spre aducerea lor la dispozitia publicului, scrie Fox News.

Nevada Department of Motor Vehicles (DMV) a anuntat ca a aprobat cererea Google ca vehiculele autonome sa primeasca dreptul de a circula pe drumurile publice cu numere provizorii. DMV le-a acceptat cererea, insa cu conditia ca in masini sa fie macar doi oameni, inclusiv unul pe scaunul soferului, pentru a prelua controlul daca sistemele electronice, camerele video sau senzorii dau gres.

Pe prima placuta de inmatriculare figureaza semnul pentru infinit, simbolizand faptul ca vorbim de o „masina a viitorului”, iar Nevada a mai dovedit inca o data ca este dornica sa aiba masini autonome pe strazi dupa ce a fost primul stat al SUA care a stabilit un regulament complet despre conditiile in care o masina autonoma are dreptul sa circule pe drumurile publice.

Bruce Breslow, directorul DMV Nevada spune ca testele au aratat ca masina autonoma este cel putin la fel de sigura ca si una condusa de un sofer.

„Sunt gandite sa contracareze momentele in care soferii nu sunt atenti”, explica el „Cand conduci prin Las Vegas Strip si vezi o camioneta uriasa cu trei femei sumar imbracate, masina vede doar o cutie„, a glumit el.

Google a facut circa 400.000 km cu flota sa de masini autonome si comunica mult pe subiect, insa ramane de vazut daca aparatura si soft-ul furnizat de Google vor fi atractive pentru companiile auto sau acestea vor opta pentru dezvoltarea in-house a acestor masini.

Google a comunicat masiv pe subiect fiind constienta ca este unul atragator ca idee, iar ca exemplu in martie un nevazator a facut singur in masina un test interesant, fiind plimbat prin mai multe locuri din oras.

Compania spune ca este in discutii cu producatori auto pentru ca astfel de masini sa ajunga la vanzare, insa Google nu este singura companie care face cercetari pe subiect, General Motors, Ford si Continental fiind printre grupurile mari care vad un viitor in acest tip de masini.

Lasa un comentariu