Acasa Curiozitati Exotic si ilogic – In Irak placutele de inmatriculare se vand si cu peste 4.000 de dolari

Exotic si ilogic – In Irak placutele de inmatriculare se vand si cu peste 4.000 de dolari

de Vlad Barza

Imagine din Baghdad (sursa - citypictures.org)

Desi atentatele teroriste continua, in Irak nivelul de trai a crescut si piata auto se dezvolta exploziv, o lege franeaza vanzarea de masini fiindca autoritatile nu dau placute de inmatriculare celor care-si cumpara masini de la dealerii privati. Cei care vor sa-si inmatriculeze o masina din import trebuie sa dea bani grei pentru a cumpara placute de la masini scoase din circulatie si ajunge sa dea pe ele chiar si 4.000 de dolari, arata un material al Assoicated Press.

Practic, in Irak nu poti obtine placute de inmatriculare decat daca cumperi masina de la dealeri de stat, insa sunt putini, oferta e limitata si se asteapta cu lunile, astfel ca este o solutie prea putin viabila pentru o piata unde vanzarile au crescut de cateva zeci de ori in ultimii sapte ani..

Autoritatile spun ca restrictiile sunt necesare fiindca strazile s-ar umple altfel de masini si ar urma o invazie de rable, insa lucrurile au degenerat fiindca aceste reguli au dus la mii de dolari preturile placutelor existente in piata.

Cei care detin masini nefunctionale din anii 70′ 80′. dar si mai noi, stiu ca pot obtine preturi foarte bune pe el datorita placutelor pe care cumparatorii le vor pune la masinile noi pe care si le vor lua. AP relateaza cazuri in care pretul placutelor a trecut de 3.500 – 4.000 dolari, pretul variind mult si in functie de provincia in care a fost inmatriculat vehiculul.

Cele din capitala Baghdad se vand pentru cele mai mari preturi fiindca este o zona de diversitate etnica, insa spre exemplu cei care locuiesc intr-o zona cu musulmani siiti nu vor avea curajul sa puna pe automobil placute dintr-o provincie dominata de musulmanii suniti fiindca ar putea avea mari probleme.

Desi pare ciudat pentru o tara in care aproape zilnic sunt atentate teroriste, piata auto creste sustinut si vanzarile de masini au depasit 110.000 unitati anul trecut, General Motors fiind lider cu 32.000 de masini vandute, iar Kia fiind pe loculs ecund. Irakul are o populatie de 31 milioane locuitori, insa gradul de motorizare este foarte scazut 35 masini/1.000 locuitori, in timp ce, ca si comparatie, in Romania este de peste 250/1.000.

Dealerii auto privati spun ca interdictia placutelor le afecteaza grav afacerile si fiecare companie care vinde masini are macar un om care sa le gaseasca placute cumparatorilor, dar evident contra unor sume destul de mari.

Lasa un comentariu