Acasa General Motors General Motors a avut in 2011 cel mai mare profit din istorie: 7,6 miliarde dolari

General Motors a avut in 2011 cel mai mare profit din istorie: 7,6 miliarde dolari

de Vlad Barza

Chevrolet Cruze (sursa - 0-100.ro)

General Motors a afisat in 2011 un profit net de 7,59 miliarde dolari datorita parcursului foarte bun din SUA, insa in Europa si America de Sud a avut pierderi. Anul trecut GM a inregistrat cel mai mare profit din istoria sa, iar vanzarile de automobile au depasit noua milioane de unitati.

Profitul net al gigantului auto a urcat cu 62%, de la 4,7 miliarde dolari in 2010, la 7,59 miliarde dolari anul trecut. Fiecare angajat va primi un bonus record de 7.000 de dolari ca participare la profit. GM a vandut in valoare de peste 150 miliarde dolari in 2011, iar rezultatele financiare foarte bune s-au datorat atat revenirii pietei din SUA, cat si cererii de pe piata chineza,

In 1997 GM inregistrase cel mai mare profit de pana acum, 6,7 miliarde dolari, insa compania spune ca o comparatie directa intre profitul de atunci si cel din 2011 nu este concludenta fiindca trebuie tinut cont de diferentele de rata de inflatie si de restructurarile masive facute dupa intrarea sub protectia legii falimentului.

In 2010 pierderile grupului in Europa fusesera de 1,95 miliarde dolari, iar anul trecut s-au mai redus la 747 milioane dolari. Si in America de Sud concernul a avut pierderi (122 milioane dolari), insa totul a fost compensat de America de Nord unde profitul a fost de peste sapte miliarde dolari, dar si de China unde castigurile au fost de aproape doua miliarde.

In Europa situatia este mai grea, Opel a renuntat la 8.000 de angajati si se zvoneste ca ar putea fi inchise uzinele din Ellesmere Port (UK) si Bochum (Germania).

Sunt trei ani de cand General Motors a fost salvata de guvernul SUA care a ajutat-o cu cateva zeci de miliarde de dolari si devenise actionar majoritar. Acum SUA mai detine 26% din GM iar compania a vandut anul trecut 9,03 milioane vehicule, crestere de 8% fata de 2010.

Lasa un comentariu