Acasa Siguranta Auto Euro NCAP: Aveo, Focus, Q3, Clasa B si V60 sunt cele mai sigure masini din clasele lor. In 2012 se inaspresc regulile privind protectia pietonilor

Euro NCAP: Aveo, Focus, Q3, Clasa B si V60 sunt cele mai sigure masini din clasele lor. In 2012 se inaspresc regulile privind protectia pietonilor

de Adrian Mitrea

Best in Class Euro NCAP 2011 (sursa - Euro NCAP)

Euro NCAP, organizatia europeana independenta de testare a sigurantei oferite de masini, a anuntat care sunt cele mai sigure masini, pe categorii. Chevrolet Aveo este de departe cea mai placuta surpriza, tinand cont de faptul ca in trecut masina a obtinut doar o stea si jumatate din cinci posibile la testele de impact. Pentru 2012 Euro NCAP spune ca regulile privind protectia pietonilor vor fi mai aspre.

Asa se face ca Chevrolet Aveo este cea mai sigura masina de clasa mica (segment B) testata de Euro NCAP in 2011, obtinand 5 stele din 5 posibile si, in interiorul acestui scor, a obtinut punctaje foarte la o multime de capitole.

In segmentul SUV-urilor de compacte lider este Audi Q3, iar in clasa compacta (segment C) Ford Focus.

Mercedes-Benz Clasa B s-a clasat in frunte la categoria monovolumelor de mici dimensiuni (MPV), iar Volvo V60 si-a adjudecat titlul in segmentul automobilelor medii (categorie denumita de Euro NCAP Large Family – n.r.).

Rezultate foarte bune au obtinut si Chevrolet Malibu, Mercedes-Benz Clasa M, Toyota Yaris, Lexus CT200h, Opel Zafira Tourer, Hyundai ix20 si BMW X1, spune Euro NCAP.

De asemenea, organizatia noteaza ca Ford Ranger este cel mai sigur pick-up testat, obtinand punctaje foarte bune la mai multe capitole, inclusiv protectia pietonilor (unde astfel de masini nu exceleaza – n.r.).

Automobilul electric Nissan Leaf a fost primul de acest gen testat si a obtinul, de asemenea, 5 stele din 5.

Pe langa rezultatele masurabile si publicate deja pe situl organizatiei, Euro NCAP a mai acordat premii pentru tehnologii care inca nu sunt luate in calcul in schemele de testare, dar care au contributii deosebite la siguranta rutiera. Este vorba despre sistemele care previn coliziunile la viteze mici, in oras, la marci precum Ford (Active City Stop), Mercedes-Benz (Collision Prevention Assist) si Volvo (City Safety). Acestea sunt numite de Euro NCAP sisteme autonome de franare in caz de urgenta (Autonomous Emergency Braking, AEB) deoarece pot declansa franarea masinii automat, in cazul unei coliziuni iminente.

Lasa un comentariu