Acasa Ford REPORTAJ: Cum arata uzina Ford din Craiova la 4 ani de la preluare. Investitii, cifre, oameni si probleme

REPORTAJ: Cum arata uzina Ford din Craiova la 4 ani de la preluare. Investitii, cifre, oameni si probleme

de Adrian Mitrea

Linie asamblare uzina Ford Craiova (sursa - Ford)

In martie 2012 se implinesc patru ani de cand Ford a semnat documentele finale de preluare a uzinei auto de la Craiova, iar in timpul scurs de atunci multe lucruri s-au schimbat radical. Dupa o perioada de asteptare mai mare decat se astepta oricine, Ford da drumul productiei, iar o vizita la uzina este edificatoare pentru a trage concluziile potrivite. Iata cum arata uzina Ford din Craiova dupa patru ani de la preluarea de catre americani si 675 milioane euro investiti.

click aici pentru galeria foto

Ford a preluat uzina auto de la Craiova cu o capacitate de productie anuala instalata de 125.000 masini, 200.000 motoare si 300.000 de cutii de viteze. Masini si motoare vor fi produse in continuare, transmisii nu.

„Nu avem planuri sa facem transmisii aici. Furnizorul nostru principal este Getrag din Germania care ne furnizeaza transmisii din uzinele pe care le are in Europa si in lume”, a spus Ian Pearson, director de productie sectie motoare, miercuri, 25 ianuarie 2012, intr-o prezentare tinuta in fata catorva jurnalisti auto din Romania, cu ocazia unei vizite la uzina.

Numarul de angajati la momentul preluarii era de 3.900 oameni, acum este de 3.500, insa vor mai fi facute angajari in acest an si in viitor.

Concept gata de productie Ford B-Max (sursa - 0-100.ro)Se va ajunge la o capacitate de productie instalata (atentie, nu e acelasi lucru cu productia efectiva – n.r.) de 300.000 masini/an. In 2012 Ford va produce 60.000 masini B-Max la Craiova, iar in 2013 peste 100.000 unitati, potrivit sefului Ford Romania, Jan Gijsen.

Varful de productie al uzinei a fost anul 2004, cand au fost fabricate 26.941 unitati, apoi productia a scazut treptat pe masura ce Daewoo tragea cortina, iar in ecuatie aparea un nou investitor. Ford a produs 9.509 unitati Transit Connect in 2010 (an complet de productie) si 7.547 Transit Connect in 2011. Scaderea productiei se explica prin faptul ca din a doua parte a anului 2011 productia si echipamentele specificie fabricatiei lui Transit Connect au fost mutate in Spania. Aceasta miscare a fost impusa de un plan care a vizat reorganizarea tuturor fabricilor Ford din Europa, anuntat in iunie 2011.

„Reorganizam fabricile in functie de platforme. Asta ne permite sa aducem costurile in jos”, a declarat seful Ford Romania, Jan Gijsen, cu ocazia intalnirii cu presa.

Producatorul american Ford este prezent pe 6 continente si are 164.000 angajati in 70 de uzine. Fabrica de la Craiova va fi una dintre mega uzinele marcii din Europa, potrivit oficialilor Ford.

Uzina din Craiova „concureaza” cu cea din Koln, Germania. Aceste doua uzine din Europa (Craiova si Koln) au un profil de productie identic: automobile de clasa B. Ca intindere, uzina din Craiova este similara cu cea pe care Ford o are la Genk, in Belgia.

Din al doilea trimestru (primavara) al acestui an la uzina va demara productia de masa a modelului B-Max, construit exclusiv in Romania. Din primavara la Craiova se va lucra in doua schimburi, iar de pe linia de fabricatie va iesi o masina la fiecare 1,7 minute.

Situl de productie de la Craiova este amplasat pe un teren de 1.109.000 metri patrati (mp), din care 400.000 mp sunt ocupati de cladiri.

„De unele cladiri nu avem nevoie si le-am inchiriat furnizorilor”, potrivit lui Jan Gijsen.

Furnizori

Pe platforma industriala unde functioneaza uzina Ford din Craiova sunt instalati opt furnizori: BBB, Kautex, Faurecia, SEWS Yazaki, Johnson Controls International (JCI), Cooper Standard, Kirchhoff si Magna.

Alti furnizori Ford (si nu numai) prezenti in Romania sunt: S-Y, Emals Logistics, Hutchinson, Syria, Delphi, Lear, Montaplast.

Cladirea in care lucreaza furnizorul Johnson Controls International (JCI) va fi conectata de cladirea in care se face asamblarea masinilor printr-un tunel de trecere in care va fi instalata o banda transportoare. Alte piese si componente vor fi transportate cu camioane pe strazile existente pe platforma industriala.

Caroserie si presaj

Aici sunt 370 de roboti de ultima generatie. Acum sunt putini oameni in sectie, dar cand va fi complet functionala aici vor lucra 440 angajati, potrivit lui Pete Wilson, director de productie in sectia caroserii.

In acest loc sunt produse elemente de caroserie pentru masina, inclusiv podele, plafon.

Montaj general

O caroserie de Ford B-Max se afla pe linia de asamblare, care sta. Lucrurile se petrec inca foarte incet, angajatii invata si se pregatesc pentru startul productiei in masa.

„Am facut 19 masini saptamana trecuta”, a spus Vik Startek, sef productie vehicule. O parte dintre ele stau undeva departe de ochii presei, dar se vad. Regulile de securitate sunt foarte stricte, nimeni nu are acces cu aparat foto sau telefon.

Sectia Montaj General in uzina Ford Craiova (sursa - Ford)Gavrila Nicolae, un angajat al Ford Romania, lucreaza in uzina auto din Craiova din 1984 si a prins si patronatul Citroen, si Daewoo, iar acum Ford. El spune ca in afara de cladiri totul e nou.

„Magistralele de distributie sunt noi, conveioare sunt noi. Aproape totul e nou, schimbat, fata de uzina veche”, potrivit lui Nicolae.

El adauga ca pe langa utilaje si echipamente si procesele sunt noi. Acum geamurile fixe ale masinilor sunt montate de roboti supravegheati de oameni, nu manual, ca inainte.

Angajatii dintr-un schimb care lucreaza in aceasta sectie au doua pauze de cate 8 minute fiecare si o pauza mai mare, de 20 minute.

In lunile ianuarie si februarie din 2012 vor fi produse in total 60 de masini de preserie. Anul trecut au fost fabricate 36 de prototipuri (atentie, inseamna altceva decat masinile preserie – n.r.) B-Max in Craiova. Este o noutate ca prototipurile sa fie facute in uzina de productie, potrivit oficialilor Ford.

Pentru testarea masinilor exista o pista mica si una mare. Pe pista mica ajunge fiecare automobil care iese de pe linia de fabricatie.

Sectia Motoare

Aici se fabrica trei elemente de baza ale motorului EcoBoost de 1 litru (denumire interna Fox): chiulase, blocuri motoare si arbori cotiti. Primul exemplar din fiecare cele trei piese, produs la Craiova, sta pe un banc, la intrare.

„Motorul EcoBoost de 1 litru va merge pe masini de la Fiesta la Mondeo”, a spus Jan Gijsen.

Exista si un motor complet asamblat, iar sub el exista o foaie cu specificatii:

  • Fox GTDI
  • 120 CP, 170 Nm/200 Nm (overboost)
  • raport compresie 10:1
  • capacitate cilindrica 999 cmc
  • turbina cu geometrie fixa

Sunt cinci oameni si multe masinarii complexe care fac arbori cotiti pentru motorul EcoBoost de 1 litru. Acesta are doua variante de putere, 100 CP si 120 CP.

„Acum motoarele pe care le facem aici sunt pentru uz intern, iar masinile fabricate acum, la inceput, merg la expozitii, teste, teste de impact”, potrivit lui Ian Pearson.

Sectia Motoare a uzinei Ford din Craiova (sursa - Ford)O masina de manevrat blocuri motor ce pare simpla, dar moderna si cu functii complexe, costa 500.000 euro, spun oficialii Ford.

„Am sapat un metru aici ca sa turnam din nou beton care sa reziste vibratiilor produse de utilaje. Aici era un depozit si de aceea stratul de beton era subtire”, a spus Pearson, aratand cu mana spre o parte a halei/sectiei in care se produc motoare. In cealalta parte, unde nu sunt utilaje grele instalate, betonul a ramas acelasi, dar a fost revopsit. Intreaga hala arata de parca ar fi noua si este cea mai moderna pe care Ford o detine in Europa, potrivit oficialilor companiei.

Fiecare motor in parte este testat la rece, fiind invartit de un motor electric. Initial, cand este lansat un nou model de propulsor, toate unitatile sunt testate si la cald. Pe masura ce trece mai mult timp de la intrarea in fabricatie a unui nou tip de motor, testele la cald sunt rarite si se fac la un anumit numar de motoare, aleator, insa sunt pastrate testele la rece, pentru absolut fiecare motor produs. Fiecare motor defect este studiat, diagnosticat, demontat si reciclat.

Inca nu stie inca oficial cu ce motoare va veni B-Max pe piata, insa Gavrila Nicolae a declarat jurnalistilor ca este vorba despre propulsoare pe benzina de 1 litru, 1,4 litri si 1,6 litri si turbo diesel de 1,5 litri si 1,6 litri. Motorul de 1 litru este cel EcoBoost produs la Craiova, insa o surpriza ar fi motorizarea de 1,5 litri diesel, care nu exista in acest moment in gama Ford, pe niciun model. Restul motoarelor, in afara de EcoBoost de 1 litru, sunt importate.

Ford si autoritatile

„Drumurile sunt o problema pentru noi. Incercam sa determinam autoritatile sa faca infrastructura. Acum zapada a venit si va fi o problema pentru furnizori”, a spus Gijsen.

Problema infrastructurii de transport a fost mereu ridicata de oficialii Ford si in pofida discutiilor repetate, purtate chiar si la nivel de premier si presedinte, prea putine lucruri au fost facute.

Oricum, pentru ca piata auto a scazut si toti producatorii auto din Europa vorbesc despre inchideri de uzine sau reducerea productiei lor, Ford nu si-a respectat angajamentele asumate prin contractul de privatizare.

„Negocierile cu autoritatile pentru modificarea angajamentelor asumate prin contractul de privatizare sunt aproape gata”, a spus Jan Gijsen.

Tot ce trebuie sa stii despre B-Max

Monovolumul Ford B-Max, a carui productie de volum va incepe la Craiova in primele luni din acest an, va ajunge mai intai la clienti din Occident, iar in trimestrul al treilea va fi livrat si catre cei din tara. Modelul Ford B-Max in versiunea de serie va fi prezentat la Salonul Auto de la Geneva (6-18 martie), iar peste 90% din productia de la Craiova este destinata exportului.

Ford a inceput in toamna lui 2011 productia de prototipuri B-Max, iar prefectul judetului Dolj declara ca in luna martie 2012 Ford va face o proba generala a tuturor masinariilor si utilajelor, in aprilie va demara productia de motoare, iar in mai va incepe fabricatia de serie a modelui B-Max.

Ford B-Max poate fi incadrat in categoria monovolumelor de mici dimensiuni, avand ca principal rival Opel Meriva. Ford a prezentat B-Max ca pe un concept gata de productie, in premiera mondiala, in februarie 2011, iar versiunea de serie isi va face debutul la Salonul Auto de la Geneva din 2012 (6-18 martie.

Monovolumul B-Max va putea fi comandat, printre altele, cu o motorizare turbo pe benzina de 1 litru (EcoBoost), cu 120 Cai Putere (CP). Acest motor va fi produs si in Romania din prima parte a anului 2012, potrivit Ford. Cutiile de viteze vor fi importate.

B-Max nu are montant B (stalp central), la fel ca si conceptul Iosis Max din care se trage, si lasa pasagerilor un loc generos de acces in habitaclu. Structura de rezistenta laterala a masinii este totusi prezenta, integrata in „buza” anterioara a portierei din spate.

Modelul Ford B-Max pe care Ford il va produce exclusiv in Romania este o alternativa la modelul Fusion european si va ajunge sa-l inlocuiasca, spunea designerul executiv in cadrul Ford Europa, Martin Smith, intr-un interviu acordat 0-100.ro la Salonul Auto de la Frankfurt.

B-Max va atrage clienti care in mod traditional se uita la masini de clasa C (compacte), cum ar fi Volkswagen Golf si Opel Astra, a declarat recent seful Companiei Nationale de Vanzari (CNV) a Ford in Romania, Henrik Nenzen.

Lasa un comentariu