Acasa Curiozitati VIDEO: Prototipul unei masini electrice pliabile a fost prezentat de presedintele Comisiei Europene

VIDEO: Prototipul unei masini electrice pliabile a fost prezentat de presedintele Comisiei Europene

de Vlad Barza

Masina electrica Hiriko (sursa - Hiriko)

La Bruxelles a fost prezentat marti un prototip al unei masinute electrice numita Hiriko ce iese in evidenta prin faptul ca se poate plia pentru a ocupa foarte putin spatiu in parcare. Proiectul dezvoltat de institutul american MIT si sustinut de oameni de afaceri din Tara Bascilor ar fi ramas in anonimitate daca la eveniment nu ar fi participat chiar Jose Manuel Baroso, presedintele CE. Avand un „spate” puternic, masina Hiriko va fi testata in mai multe orase europene si americane, iar productia de serie ar trebui sa inceapa in 2013 cu costuri de 12.500 euro/exemplar.

„Este o masina electrica micuta, pliabila si inteligenta, insa este mult  mai mult decat atat. Este o inovatie sociala europeana in cel mai pur sens”, a elogiat José Manuel Barroso masinuta spaniola.

Vorbim de o masina de doua locuri care dispune de motor electric in fiecare roata si care, ca element special, se poate plia ca sa ocupe cat mai putin spatiu in orasele aglomerate. Autonomia promisa este 120 km, viteza maxima este 50 km/h iar ca si categoria va fi inscrisa la cvadriciclu.

Masinuta a fost conceputa la celebrul institut american MIT si partea propriu-zisa de constructie a fost preluata de oameni de afaceri din Tara Bascilor cu un ajutor esential venit de la guvernul spaniol care a dat un grant de 15 milioane euro.

Pana in iulie ar trebui sa fie omologate cateva masini, iar lucrul la prima flota demonstrativa cu 20 de exemplare a inceput in orasul Vitoria-Gasteiz  din regiunea Tara Bascilor. Obiectivul este ca in primavara lui 2013 sa iasa primele masini de serie, iar costul de productie este de 12.500 euro/exemplar.

Avand o sustinere puternica, planul dezvoltatorilor Hiriko este ca masinile sa fie testate in orase precum  Malmo (Suedia), Berlin, Vitoria, Barcelona, Bilbao, dar si San Francisco si Boston. Ei spera ca municipalitatile acestor orase vor cumpara flote de Hiriko si evident ca proiectul este prezentat ca fiind unul revolutionar.

Ramane de vazut daca masinuta pliabila va ajunge pe sosele sau va ramane doar un proiect care suna bine.

Lasa un comentariu