Acasa Mercedes-Benz VIDEO: Parbrizul viitorului in viziunea Mercedes: Iti afiseaza date despre podul pe langa care treci si iti spune daca mai sunt mese libere la restaurantul favorit

VIDEO: Parbrizul viitorului in viziunea Mercedes: Iti afiseaza date despre podul pe langa care treci si iti spune daca mai sunt mese libere la restaurantul favorit

de Vlad Barza

Realitate augmentata in viziunea Mercedes (sursa - Daimler)

Aplicatiile de realitate augmentata, cele care iti permit sa aflii diverse informatii indreptand telefonul spre cladiri sau alte obiective, au un viitor si in industria auto, spun cei de la Mercedes care au prezentat la targul CES Las Vegas un parbriz inteligent care iti da in timp real informatii despre locurile pe unde treci. Pe parbriz iti sunt afisate in stil holograma informatii precum anul constructiei podului pe langa care treci si restaurantele din zona care au in acel moment mese libere. Vor mai trece multi ani pana cand tehnologia intra pe masinile de serie, dar primii pasi au fost facuti.

Mercedes a prezentat intr-un simulator parbrizul inteligent pe care modul de afisare al informatiilor poate fi controlat prin gesturi ale mainii. Meniuri detaliate exista si pe o suprafata tactila extinsa de pe bord, iar informatiile afisate sunt variate, de la date despre obiectivele importante pe langa care treci (poduri, cladiri etc) pana la ce melodie se aude din clubul de peste drum.

Tot pe ecran poti vedea in timp real ce posteaza prietenii tai pe Facebook si Twitter sau poti da usor mesaje, astfel incat sa nu-ti iei ochii de la drum. Spre exemplu daca inainte de a pleca spre o intalnire la o anumita ora ii spui computer-ului unde si cand trebuie sa ajungi, acesta te va atentiona in caz ca intarzii si va genera cateva mesaje din care soferul sa-l aleaga pe cel mai potrivit prin care sa-i spuna persoanei ca va intarzia.

„Lucram la o noua generatie de vehicule care vor avea cu adevarat rol de companion digital. iti invata obiceiurile, se adapteaza dorintelor tale, iti anticipeaza miscarile si interactioneaza cu prietenii tai din retelele sociale”, a spus la CES, Dieter Zetsche, sef al Mercedes Benz Cars.

Pe ecran informatiile iti sunt proiectate si le poti inlatura printr-o simpla miscare a mainii daca iti pare ca parbrizul este prea incarcat cu date inutile. Cei care au dezvoltat tehnologia spun ca marele avantaj tine de faptul ca soferul nu isi ia ochii de la drum in timp ce parcurge datele afisate.

Intr-o lume in care vanzarile de smartphone-uri si tablete cresc puternic, constructorii auto si-au dat seama ca au de castigat daca ofera pe masini aplicatii cu care consumatorii sunt obisnuiti. Unii constructori isi prezinta conceptele ca fiind un smartphone pe roti, altii prezinta masini cu tableta atasata ce pote fi scoasa din bord si apoi utilizata oriunde.

Ford, pe de alta parte, isi perfectioneazqa de la an la an sistemul Sync prin care soferul interactioneaza cu masina prin intermediul vocii, pentru a nu-si lua ochii de la drum.

Mai jos puteti vedea doua clipuri care descriu tehnologia: primul este mai succint, al doilea este mai detaliat

Lasa un comentariu