Acasa Piata Auto Laszlo Borbely: Din 16 ianuarie cetatenii pot cere la ANAF restituirea diferentei de taxa pe poluare auto

Laszlo Borbely: Din 16 ianuarie cetatenii pot cere la ANAF restituirea diferentei de taxa pe poluare auto

de Vlad Barza

Laszlo Borbely (sursa 0-100.ro)

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a legii privind taxa pe poluare auto, legea intra in vigoare pe 13 ianuarie, iar de luni, 16 ianuarie, se pot duce la ANAF cei care au de primit bani pe motiv ca taxa platita de ei dupa 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata dupa noua lege. Per total, prin noua lege, taxa pe poluare auto scade in medie cu 25%, a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely, insa schimbarea care supara multa lume tine de faptul ca taxa se va plati acum pentru toate autovehiculele pentru care nu a fost platita deja, indiferent ca ele provin din import sau din piata interna.

La propunerea Ministerului Mediului si Padurilor, Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinata de miercuri, 11 ianuarie 2012, Hotararea de Guvern privind normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Legea a aparut pe 10 ianuarie 2012, in Monitorul Oficial al Romaniei si va intra in vigoare in data de 13 ianuarie 2012. Noua taxa se aplica numai masinilor care se inmatriculeaza incepand din 13 ianuarie 2012.

„De luni (16 ianuarie n. r.) cetatenii pot merge la ANAF ca sa ceara restituirea sumelor platite in plus fata de noua valoare a taxei”, spune ministrul Borbely care estimeaza ca vor fi restituite maxim 200 milioane lei, insa suma s-ar putea echilibra cu veniturile pe care statul le va obtine de la cei care vor plati taxa cu ocazia revanzarii unor masini inmatriculate in tara inainte de 2007.

Borbely mai spune ca vineri pe site-ul AFM va fi disponibil un calculator pentru noua taxa si adauga ca luni la ANAF se vor gasi cu siguranta formularele tip de restituire. „In termen de 45 de zile cetateanul va primi restituirea diferentei de taxa de poluare”, mai spune ministrul.

„Era nevoie de aceasta taxa fiindca statul a alocat 1,1 miliarde lei prin programul Rabla in ultimii doi ani cand au fost casate 300.000 de masini mai vechi de zece ani”, spune Borbely care adauga ca in 2010 circa 60% din masinile second-hand inmatriculate au fost mai vechi de zece ani, in timp ce anul trecut procentul s-a injumatatit.

Actul normativ ce intra in vigoare prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa pe poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul transcrierii dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra in vigoare aceasta lege. Dupa aceasta noua lege, taxa pe poluare auto va fi platita pentru toate autovehiculele pentru care nu a fost platita deja. Cu alte cuvinte, taxa va fi platita de cumparator si pentru masinile mai noi de 2007 care, printr-o exceptie, au fost scutite de taxa.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Persoanele interesate sa vada daca au de recuperat bani ca diferenta, incepand de vineri, 13 ianuarie 2012, vor avea la dispozitie, pe site-ul Administratiei Fondului Pentru Mediu (AFM), formula de calcul prevazuta de lege si care va fi utilizata si de organele fiscale.

Ce documente trebuie sa depui daca ai de recuperat bani

Astfel, persoanele care constata ca au de recuperat bani din taxa auto trebuie sa depuna la organele fiscale competente o cerere de restituire, insotita de urmatoarele documente, in original sau in copie:

  • documentul doveditor al platii taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme  (chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont)
  • copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora

Cererile de restituire, insotite de documentele necesare, sunt solutionate de catre organele fiscale in termen de  45 zile.

Plata sumelor reprezentand diferenta de taxa se face de catre organul fiscal competent:

  • in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire
  • la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume, pentru persoanele care nu au indicat, prin cererea de restituire, un cont bancar

Lasa un comentariu