Acasa Dacia Constantin Stroe, la TVR Info: Daca piata auto cade, uzina marocana ar putea fi preferata celei de la Pitesti pentru constructia de masini Dacia

Constantin Stroe, la TVR Info: Daca piata auto cade, uzina marocana ar putea fi preferata celei de la Pitesti pentru constructia de masini Dacia

de Vlad Barza

Constantin Stroe (sursa - 0-100.ro)

Daca piata auto va scadea puternic ar putea fi preferata uzina din Maroc pentru productia de masini Dacia, in detrimentul celei de la Pitesti, a declarat, la TVR Info, Constantin Stroe, vicepresedinte in Consiliul de Administratie al Dacia. El spune ca salariatii de la Pitesti trebuie sa inteleaga ca daca piata auto cade Marocul are anumite avantaje, insa adauga ca angajatii romani au o serie de calitati, cum ar fi capacitatea de a se adapta la cerinte. Uzina din Maroc a inceput productia de preserie a MPV-ului Lodgy, dar oficialii Renault au spus in repetate randuri ca Romania ramane pentru grup o tara mult mai importanta, fiindca aici exista un mare numar de furnizori, un centru de incercari si un grad mare de integrare locala.

„Uzina din Maroc e gata la cheie, incepe sa functioneze din 2012,  aceasta situatie a creat un pic de teama in randul salariatilor de la Pitesti. Sper ca vor avea un plus de intelepciune sa priceapa ca in cazul in care piata auto cade, ar putea fi preferata uzina din Maroc pentru productia automobilelor Dacia. (…) La Pitesti se poate intampla sa scada cererea de automobile si o parte din actuala activitate ar putea sa scada daca nu suntem atenti”, a declarat Stroe, referindu-se si la eventuale solicitari de majorari salariale din partea anagajatilor uzinei Dacia de la Pitesti.

In Maroc, costul orei de munca este mai mic cu 18%, cheltuielile cu logistica sunt mai mici, iar tara africana este mult mai aproape de porturile europene care alimeneteaza pietele cele mai importante – acestea sunt cateva dintre avantajele uzinei din Maroc.

Constantin Stroe s-a referit si la calitatile anagajatilor romani, mentionand usurinta adaptarii la cerinte,  zona in care „romanii exceleaza”.

Marocul, esential pentru viitorul Dacia. Uzina de la Mioveni, esentiala pentru productia de Duster

Acum cativa ani cand Renault trebuia sa aleaga locul in care va construi noua uzina Dacia a fost ales Marocul unde Grupul investeste un miliard de euro in uzina de la Tanger la care deja a inceput productia de preserie a MPV-ului Lodgy, iar in vara viitoare se va lansa un al doilea nou model Dacia (o noua utilitara. Logan VAN iese din productie).

S-a scris mult pe tema efectului pe care deschiderea uzinei nord-africane il va avea asupra activitatilor de la Mioveni si de posibilitatea ca Tanger sa produca mai mult decat uzina romaneasca. Oficialii Renault au incercat sa linisteasca apele, mentionand ca Romania va ramane cea mai importanta tara, dupa Franta, pentru Grup. In plus, ei aminteau ca in tara noastra Renault are un grad mare de integrare locala, dispune de centru de incercari, uzina de motoare si centru de design, astfel ca nu se poate pune problema retragerii de pe piata.

Un alt element important tine de faptul ca uzina de la Mioveni a ajuns la capacitatea maxima de 350.000 masini/an, iar pentru ca Dacia estimeaxa ca va vinde mai mult decat atat, tot ce va insemna de acum crestere de productie va fi legat de Maroc. In plus, cererea peste asteptari pentru Duster a schimbat planurile de productie de la Mioveni, astfel ca SUV-ul a ajuns sa reprezinte peste jumatate din productia totala.

Pentru a face loc productiei de Duster, o parte din productia de Sandero va fi mutata la uzina SOMACA (cea care produce din 2005 masini Dacia in volume ceva mai mici), iar Dacia Logan VAN va fi scos din productie, din moment ce anul viitor va fi lansata o utilitara „made in Maroc”.

Lasa un comentariu