Acasa Curiozitati VIDEO: Ecologie exotica – Uganda a prezentat prima sa masina electrica si promite ca in productia de serie va costa sub 15.000 de dolari

VIDEO: Ecologie exotica – Uganda a prezentat prima sa masina electrica si promite ca in productia de serie va costa sub 15.000 de dolari

de Vlad Barza

Masina electrica din Uganda (sursa - Makerere University)

Cea mai importanta universitate din Uganda a prezentat saptamana aceasta un vehicul electric cu design ciudat, un automobil de doua locuri numit Kira care ar trebui sa fie produs si in serie. Masinuta are o autonomie de 80 km si se incarca in patru ore, iar planul ar fi ca modelul sa fie si vandut in serie cu preturi intre 10 si 15.000 de dolari, noteaza publicatia New Vision din Uganda. Tara africana e cunoscuta pe plan international pentru dictatura sangeroasa a lui Idi Amin din anii 70′ si pentru confruntarile armate ce au urmat.

Universitatea Makerere din capitala ugandeza Kampala a inceput in 2009 sa lucreze la partea de design a masinii, iar in iulie 2010 Guvernul a venit cu fonduri si s-a construit conceptul care a fost prezentat saptamana aceasta. Masinuta electrica numita Kira are trei metri lungime, doua locuri, o autonomie de 80 km si timp de incarcare de patru ore la o priza normala si o ora la o statie rapida de incarcare.

Profesorul universitar care a condus proiectul spune ca a devenit pasionat de electricitate dupa ce s-a electrocutat in tinerete iar apoi a vrut sa afle mai multe despre domeniu. Evident ca proiectul Kira e insotit de declaratii patriotice, sforaitoare si de promisiuni care au toate sansele sa fie doar vorbe-n vant. Cert este ca masina va fi prezentata oficial dupa jumatatea lunii de catre presedintele tarii.

Uganda are suprafata cam cat Romania, iar populatia este de peste 32 milioane. Planurile de „electrificare” trebuie privite cu multa indoiala, mai ales ca Uganda este una din cele mai sarace tari de pe glob, iar electricitatea e un lux, astfel ca discutiile despre masini electrice sunt cel putin nepotrivite. In plus, capacitatea guvernului de a investi in statii de incarcare este cu siguranta foarte scazuta.

Lasa un comentariu